Laborator de cercetare a energiilor regenerabile la Pitesti

Laborator de cercetare a energiilor regenerabile la Pitesti

Laborator de cercetare a energiei verzi

Un laborator unic in tara este pe cale sa fie dat in folosinta la Universitatea din Pitesti. Este vorba despre un laborator de cercetare a energiilor regenerabile, respective solara si eoliana, ideea apartinand inginerului Cicerone Marinescu cel care a pus la punct acest proiect pe cont propriu si acum l-a adus la Universitatea din Pitesti.

Mai multe panouri solare pentru producerea de energie au fost deja montate pe acoperisul unui dintre corpurile Universitatii din Pitesti, iar menirea lor este aceea de a produce energie pentru un laborator aparte, nou infiintat in cadrul institutiei. Dintotdeauna pasionat de stiinta, inimos si plin de optimism, inginerul pitestean a reusit sa-si duca visul mai departe si are sansa de a-i indruma si pe studentii de la Facultatea de Stiinte.

Este un deschizator de drumuri in domeniul energiilor regenerabile pentru judet Arges si chiar si pentru Romania, a pornit de la un vis si a reusit sa-si faca, pe bani europeni, primul laborator de cercetare in acest domeniu. Cicerone Marinescu, inginerul doctor in energii regenrabile, este si cel care a inventat un sistem de panouri solare care pot servi drept ferestre. Cum a dat de greutati, desigur financiare, si nu a mai puput plati chiria pentru fosta locatie, Cicerone Marinescu a cautat alte solutii pentru a continua proiectul. Asa a ajuns la Universitatea din Pitesti unde si-a mutat, de curand, laboratorul sau special.

# “Parc” de panouri fotovoltaice pe acoperis

In laboratorul infiintat de fundatia lui Cicerone Marinescu, „Fundatia pentru dezvoltare Bazata pe Cunoastere”, se produce si se studiaza energia, solara si in curand si cea eoliana. Pe scurt, folosindu-se de lumina si caldura de la soare, este incalzita apa din mai multe bazine speciale la o temperatura de peste 20 de grade Celsius in luna noiembrie, iar cu ajutorul unor panouri fotovoltaice se produce curent electric. Si se produce destul cat sa fie de ajuns pentru functionarea independenta a laboratorului. „Acum aproape am terminat de montat panourile fotovoltaice pe acoperis. Mai avem aici si o mica statie meteo care capteaza date dspre radiatia solara si transmite, wireless, catre un computer, datele. De asemenea, in curand, vom instala undeva in apropierea cladirii universitatii, si un generator eolian”, spune inginerul. Laboratorul sau va fi total independent energetic, iar studentii care vor si specializati in energii regenerabile, vor putea invata exact cum.

#Forta de munca pentru parcurile de panouri din jurul Pitestiului

Dupa cum deja se stie, in jurul Pitestiului au inceput sa apara diverse proiecte pentru infiintarea de parcuri cu panouri fotovoltaice, iar cursurile lui Cicerone Marinescu vin manusa pe nevoile de personal pentru aceste parcuri. “Vreau ca studentii pregatiti aici si sa devina specialist in domeniu pentru a fi mai apoi angajati la aceste parcuri din jurul orasului. Speram sa reusim sa face un parteneriat cu proprietarii parcurilor pentru a putea lucre impreuna in acest sens”, spune Cicerone Marinescu.

#Lastun cu propulsive solara

Cicerone Marinescu si echipa sa lucreaza la un proiect foarte indraznet si revolutionar care presupune realizarea unei masini care functioneaza cu energie de la soare. Masina va fi inscrisa in circulatie si fi condusa prin toata tara. Autoturismul care va functiona cu energie de la soare este un Lastun a carui caroserie va fi facuta din panouri care capteaza radiatiile solare si le transforma in curent electric. „Deocamdata lucram la realizarea unui prototip, iar modelul de masina care functioneaza cu energie speram sa fie gata cat mai curand. Vreau sa o inmatriculez si sa am dreptul sa merg cu ea pe drumurile publice”, spune Cicerone.

#Cladirile producatoare de energie

Cicerone Marinescu este inginerul argesean aplaudat de Academia Romana pentru un proiect privitor la cosntrirea unor cladiri producatoare de energie verde. Acesta a prezentat proiectul in fata oamenilor de stiinta ai Academiei Romane si a fost foarte apreciat. Deocamdata insa, doar apreciat si atat pentru ca nimeni nu a investit pana acum in asa ceva in Romania. Proiectul sau presupune ca unele cladiri, mai ales de la marginea oraselor sa fie dotate cu panouri fotovoltaice si in interior, mai ales la cladirile foarte inalte, sa fie instalate generetoare de energie eoliana. Astfel de cladiri ar putea produce energie verde pentru sustinerea mai multor imobile din jurul lor, iar cei care au incercat asa ceva pana acum sunt doar chinezii. „O astfel de cladire ar produce energie necesara pentru cei care locuiesc acolo, dar si pentru cladirile din jur. Chinezii au incercat o astfel de idee si in cladirile foarte inalte au instalat generatoare eoliene care folosesc curentii de aer”, spune inginerul pitestean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *