Certificare organica in Rusia : Frunza de viata. Organic

Certificare organica in Rusia : Frunza de viata. Organic
Certificare organica in Rusia : Frunza de viata. Organic

Dupa mai multi ani de lupta a fermierilor si ecologistilor pentru introducerea pe teritoriul CSI a standardelor oficiale de certificare a calitatii produselor ecologice, in cele din urma aceasta masura a fost introdusa, si in Rusia a fost lansat primul program de certificare organica voluntara care corespunde standardelor europene, numit “Frunza de viata. Organic”.

Programul a fost dezvoltat in cadrul proiectului ruso-finlandez ECOFOOD de catre Uniunea Ecologica din St Petersburg cu ajutorul Instrumentului European pentru Parteneriat si Buna Vecinatate (ENPI) si este conceput pentru producatorii ecologici.

Potrivit estimarilor Euromonitor International, in 2012 vanzarile produselor ecologice din Rusia s-au ridicat la 148 de milioane dolari SUA. Mai mult de 90 % de productie ecologica sunt importuri. Specialistii FAS USDA considera ca in perioada 2010-2015 piata produselor ecologice din Rusia va creste cu 30% . Liderii mondiali astazi sunt SUA – 22,6 miliarde de euro, Germania – 7 miliarde de euro si Franta – 4 miliarde de euro .

Perspective, probleme si instrumente de dezvoltare pe piata organica din Rusia au fost discutate in cadrul unei conferinte organizate la sfarsitul lunii februarie 2014 de catre participantii la proiect ruso-finlandez – Camera de Comert din Sankt-Petersburg, Camera de Comert ruso-finlandeza si Universitatea de Tehnologie din Lappeenranta. Conferinta a reunit aproximativ 100 de reprezentanti ai diferitelor segmente ale pietei – fermieri, comercianti cu amanuntul , HoReCa , institute de cercetare si asociatii din industria din Districtul Federal de Nord-Vest, Moscova si Finlanda. Expertii au cazut de acord ca piata rusa necesita o certificare interna independenta, autentica si cu reputatie. Lipsa de legislatie federala in domeniul agriculturii ecologice si de un sistem dezvoltat de certificare organica voluntara, care ar fi de incredere, este unul dintre motivele principale care impiedica dezvoltarea agriculturii ecologice in Rusia. Din acest motiv preturile sunt ridicate si are loc greenwashing.

Avand in vedere caracteristicile pietei organice emergente in Rusia, sub auspiciile proiectului ECOFOOD, care vizeaza dezvoltarea agriculturii ecologice, Uniunea Ecologica din Sankt-Petersburg a dezvoltat sistemul de certificare pentru Federatia Rusa numit “Frunza de viata. Organic” . Sistemul este completat de servicii on-line creat University of Technology Lappeenranta care permite o evaluare preliminara on-line de corespunderea intreprinderii agricole criteriilor de productie ecologica, precum si sa se familiarizeze cu standardele europene.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente