Chiliman incurajeaza inghitirea spatiilor verzi de catre mastodontii imobiliari

In sectorul 1 al Capitalei se construiesc fara autorizatie nu numai case, dar si blocuri.In sectorul 1 al Capitalei se construiesc fara autorizatie nu numai case, dar si blocuri. Cazul cel mai elocvent este cel de pe Strada Saradei, la numarul 103, undeva in inima cartierului Damaroaia. In ultimii patru ani s-a demonstrat pe viu faptul ca liberalul Andrei Chiliman a incurajat disparitia cartierelor de case si a locuintelor unifamiliale, mai ales in cartierele Damaroaia si Bucurestii Noi. Sub masca modernizarii si a obtinerii de bani suplimentari pentru bugetul Primariei, casele individuale sunt demolate, iar spatiul verde este complet defrisat.
Se construiesc in scop speculativ blocuri de trei-patru etaje (cu eticheta P+2+M) pe intreaga suprafata a terenului, nelasandu-se loc pentru nici un arbore, incalcandu-se Planurile de Urbanism General si cel Zonal. Toate acestea se intampla pe Strada Saradei (foto 2), iar in ciuda normelor elementare de arhitectura si de estetica urbana, si aici va aparea un bloc intercalat intre case fara respectarea distantelor intre imobile si a inaltimii maxime admise in zona. Prin lipsa de monitorizare si mai ales prin utilizarea de catre Primaria Sectorului 1 a conceptului de intrare in legalitate, se permite celor care construiesc sa obtina ulterior, dupa plata unei amenzi, toate aprobarile si autorizatiile necesare. Pe Strada Saradei la numarul 103, se construieste de zor (foto 1), cu ocuparea cu betoane a 95% din teren, un bloc de apartamente in vederea vanzarii. Desi am incercat sa aflam pe numele cui a fost eliberata autorizatia de constructie si cadastru, ieri zona era foarte bine pazita de ochii curiosilor. Insa am putut constata macar ca locul pe care se va ridica mastodontul se afla intre doua case cu parter. Asa cum este lesne de inteles, tot ce a fost spatiu verde de la respectiva adresa a disparut. Si cum deja este usor de anticipat, dupa ce constructia se va termina, Primaria sectorului 1 il va amenda pe investitor si ii va da post factum si formal toate autorizatiile necesare. Acest lucru se intampla aproape zilnic in Sectorul 1, patronat vremelnic de Chiliman, spre disperarea celor care s-au mutat in acest cartier care a fost odata verde. Fiecare casa inlocuita de un bloc de apartamente inseamna disparitia in medie a 5-6 copaci. In ritmul actual, 2.000 de copaci vor disparea din Damaroaia si Bucurestii Noi in urmatorii doi ani. Spatiul verde de la periferia Bucurestilor este inca esential pentru sanatatea bucurestenilor. Toate acestea sunt puse in pericol de lacomia celor care construiesc mult si prost. Acestia vand si pleaca, iar cei care locuiesc in Sectorul 1 raman doar cu betoanele si cu noxele din tevile de esapament. Prin intermediul unor petitii, s-a cerut de mai multe ori primarului Andrei Chiliman si consilierilor sa reduca nivelul de inaltime maxim admis in cartierele de case din Sectorul 1 la P+1+M, sa interzica construirea de blocuri de apartamente intre case si sa monitorizeze atent fiecare santier. Pe de alta parte, s-a solicitat in dese randuri ca, atunci cand se incalca procentajul de ocupare a terenului, regimul de inaltime maxim admis si al distantelor intre imobile, sa se dispuna incetarea lucrarilor si obligarea investitorului sa aduca terenul la stadiul anterior, inclusiv cu replantarea copacilor defrisati.

Ce spune legea?

Primarul este obligat de lege sa dispuna intocmirea unor situatii privind constructiile de orice tip din aria sa administrativ-teritoriala. Primarul Andrei Chiliman ar fi trebuit ca in acesti ani sa controleze pe teren si tot el sa dea amenzile ce ar fi intrat in bugetul lor local. Conform Legii 50, Chiliman avea obligatia ca o data pe saptamana sa faca aceste controale. In cazul in care este necesara prezenta specialistilor de la Inspectoratul de stat in constructii, acestia trebuie sa ia parte la aceste actiuni si sa monitorizeze respectarea tehnologiei de lucru, prezenta dirigintelui de lucrari pe santier si siguranta constructiilor.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *