China are un ECO-ORAS: Dongtan

1
627

oras ecologicEtichetat ca fiind primul oras din lume care se auto-sustine, proiectul Dongtan va fi folosit de guvernul chinez ca un model pentru viitoare planificari urbane asemanatoare. Situat strategic pe insula Chongming, la 15 km nord de Shanghai, eco-orasul Dongtan va gazdui 500.000 de cetateni pana in anul 2040. China este, in prezent, puternic implicata intr-o complexa tranzitie de la rural la urban, preconizandu-se ca 400 de orase vor fi construite in urmatorii 20 de ani. Tinand cont de aceasta, nu este nici o surpriza faptul ca autoritatile chineze sunt preocupate de dezvoltarea unor orase dinamice, pline de viata si prietenoase cu mediul, ca mijloc de mentinere a unei vitalitati economice si sociale pe termen lung.

Dongtan este proiectat in asa fel incat cetatenii sa locuiasca aproape de locul de munca, iar transportul public eficient si curat sa faca accesibila orice zona din oras. Energia va fi generata printr-o combinatie de sisteme de caldura si curent care vor functiona prin utilizarea resurselor regenerabile. Cladirile vor avea panouri solare fotovoltaice si turbine eoliene mici. In plus, administrarea reciclarii deseurilor comunitatii va genera energie pura din deseuri organice, cum ar fi milioanele de coji de orez care sunt aruncate in fiecare zi, reducand astfel surplusurile de gunoi care afecteaza serios mediul. Canalizarea orasului va fertiliza pamanturile din jur, iar apa de ploaie va fi stocata in canale pentru consum sau reciclari viitoare.

Nu in ultimul rand, aceasta initiativa va fixa conditiile necesare pentru a genera schimbari incrementale in infrastructurile sociale, economice si de mediu, care functioneaza ca suporturi operationale pentru sustenabilitatea si care vor permite orasului sa se adapteze schimbarilor demografice care sunt asteptate in urmatorii ani.

Infrastructura sociala faciliteaza includerea sociala, mobilitatea si competitivitatea.

Infrastructura economica functioneaza ca mijloc de creare a stimulilor potriviti pentru a promova sustenabilitatea si cresterea economica competitiva.

Infrastrucutura de mediu este un mijloc de a imbunatati calitatea vietii.

Alinierea performantei economice cu sustenabilitatea a fost intotdeauna o sarcina foarte grea, atat pentru companii, cat si pentru guverne. Orasul Dongtan este pe cale sa schimbe lucrurile. Structurata in baza protocolului de la Kyoto, reducerea de dioxid de carbon va fi premiata cu un Certificat de Reducere a Emisiilor de catre Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice. Intr-un oras proiectat pentru o populatie de 500.000 de locuitori, vor exista reduceri de dioxid de carbon in echivalentul a 22 de milioane de dolari pe an. Aceste resurse pot fi folosite pentru a finanta proiecte menite sa imbunatateasca sustenabilitatea orasului si, prin urmare, sa genereze un ciclu virtuos de sustenabilitate urbana. Acest atribut nu va mai fi doar unul care – da bine -, ci va deveni principalul motor al oricarui program de dezvoltare urban.

Sursa: Citizen Ecosystem

Alexandra Cojocaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.