China: Mai mult de jumatate din rauri au disparut in ultimii 15 ani

0
546
Lacurile si raurile sunt resurse cheie pentru milioane de oameni
China: Mai mult de jumatate din rauri au disparut in ultimii 15 ani
China: Mai mult de jumatate din rauri au disparut in ultimii 15 ani

De la inceputul anilor 1990 de pe harta Chinei au disparut pentru totdeauna mai mult de jumatate din toate raurile existente anterior. Pentru disparitia a 28 000 de rauri de apa dulce serviciile de mediu din tara dau vina pe schimbarile climatice si problemele ecologice din China.

Adevarul trist a fost constatat in urma unei inspectiuni speciale efectuate timp de trei ani pe teritoriul tarii in care au fost implicati 800 de mii de experti. Ei au descoperit doar 22 909 de rauri intr-o zona de 100 km2 in loc de 50 000 sau mai mult asteptate. Desigur, de faptul disparitiei raurilor pot fi invinuite tehnologiile imperfecte de cartografiere vechi de 15 ani sau clima mai calda care a secat fluxurile mici. Dar expertii in unanimitate cu ecologistii sustin ca rolul principal a jucat modificarea necontrolata a peisajelor naturale, realizata in scopuri industriale, si poluarea de pretutindeni cu toxinele industriale (pentru acest indicator China este clasata pe locul 13 in lume).

Rolul sau in innamolirea corpurilor de apa a avut metoda de irigare gresita, folosita in utilizarea apei dulce disponibile pe uscat, sub pamant, constructia de masa a barajelor si hidrocentralelor. Degradeaza plinatatea raurilor si defrisarile care de multe ori duc la desertificare, precum si urbanizarea. Pentru China moderna problemele mentionate sunt foarte grave, dar nici unul dintre gigantii industriali nu are de gand sa-si sacrifice profiturile lor de dragul zonelor acvatice.

Ca urmare, cele mai mari 60 de orase din tara se confrunta cu un deficit constant de apa potabila si menajera, calitatea apei lasa de dorit, iar raurile continua sa dispara impreuna cu toate vietuitoarele care traiesc in ele. Publicarea rezultatelor inspectiei raurilor a provocat un val de indignare in reteaua pe Internet, dar reactiile companiilor si persoanelor fizice responsabile pentru tragedia ecologica deocamdata lipsesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.