China pune ochii pe Africa

0
329

China doreste sa se foloseasca de materiile prime din Africa, ceea ce duce la despaduriri si la distrugerea habitatului animalelor salbatice, a acuzat ieri primatologul britanic Jane Goodall, in timpul unui discurs tinut in Camera Reprezentantilor din Congresul SUA, anunta AFP.
primate
Cercetatoarea de 74 de ani, devenita celebra in anii „60 datorita studiilor sale asupra cimpanzeilor, a declarat ca Beijingul face presiuni asupra guvernelor din bazinul fluviului Congo pentru ca acestea sa acorde Chinei concesii forestiere, in schimbul infrastructurii si al ajutorului medical.

Acest proces continua sa decimeze principalele populatii de gorile si de cimpanzei, a mai spus ea.

Drumuri si asistenta medicala in schimbul padurilor

„Aceste regiuni ce contin zone forestiere neexploatate sunt foarte tentante, mai ales pentru China, din cauza eforturilor disperate pentru a-si asigura cresterea economica”, a explicat Goodall.

Chinezii si-au „epuizat practic propriile resurse (forestiere si miniere), motiv pentru care merg in Africa si propun mari sume de bani sau se ofera sa construiasca drumuri sau baraje, in schimbul concesiilor forestiere sau a dreptului de a exploata minereurile si petrolul”, a continuat cercetatoarea.

China „are multe intreprinderi in Republica Congo (Congo-Brazzaville) si este cu siguranta prezenta in Republica Democratica Congo”, doua tari in care despaduririle si activitatea umana au decimat populatiile de primate.

Primatologul, care conduce Institutul Jane Goodall, a apreciat ca este crucial ca autoritatile locale si guvernele sa se implice in proiecte de conservare.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.