Un medic italian a renuntat la profesie si s-a dedicat studiului tornadelor, din pasiune pentru fortele dezlantuite ale naturii.
De la tratatele de medicina a ajuns pe campiile intinse americane, in asteptarea si cautarea teribilelor vartejuri de aer care fac prapad pe unde trec. Andrea Griffa observa furtunile si cicloanele, analizand modul in care fortele colosale ale naturii se dezlantuie si se intensifica. Cea mai mare parte a timpului si-o petrece in statele americane unde tornadele sunt „la ele acasa”.
Andrea Griffa are 26 de ani, a studiat medicina, s-a specializat in chirurgie gastro-intestinala, dar nu stie daca si cand va profesa in acest domeniu. Pentru ca are o pasiune mai putin obisnuita, fascinanta si extrem de periculoasa in acelasi timp: tornadele, furtunile, cicloanele.
Din acest motiv, sta mai tot timpul in SUA, cutreierand vastele zone intinse care se intind din Canada pana in Texas, pentru a „vana” inspaimantatoarele fenomene naturale pe care le iubeste pur si simplu, dupa cum a declarat. Insotit, cateodata, de cativa prieteni la fel de curajosi, la bordul unui SUV echipat cu o mini-statie meteorologica si cu o mare doza de entuziasm, Andrea Griffa se aventureaza sub norii care aduc tornadele sau furtunile de mare intensitate.
Un prieten de nadejde Dintre toti amicii care il insotesc in aceste „calatorii ale mortii” (dupa cum le spune Andrea), doar unul singur nu a lipsit niciodata si a fost alaturi de Griffa chiar si in cele mai periculoase experiente de acest gen. Se numeste Fabio Giordano, are 33 de ani si, pentru a participa la tot acest periplu al tornadelor, a renuntat la afacerea pe care o avea in localitatea de bastina, Sesto San Giovanni. S-a specializat si el in probleme de climatologie si meteorologie.
Pasiunea lor comuna aminteste perioada anilor „60, cand „vanatoarea de tornade” a inceput sa devina un fel de competitie nationala in SUA. Primii oameni de stiinta americani care s-au ocupat serios de studiul furtunilor, cicloanelor si tornadelor au fost David Hoadley si Roger Jensen, care au strabatut, timp de mai multi ani, campiile din Dakota de Nord, pandind locul unde se formau formidabilele vartejuri de aer. La inceputul anilor „70 au fost aprobate primele proiecte guvernamentale pentru studierea, pe baze riguros stiintifice, a morfologiei tornadelor.
In acelasi timp, au inceput sa apara primele reviste de specialitate, ca „Storm Track”. Astazi, exista programe de calculator prin intermediul carora fortele dezlantuite ale naturii pot fi monitorizate, analizate, clasificate. Totul a pornit de la o morisca Andrea a inceput sa fie pasionat de formele in miscare inca de mic copil, cand era in stare sa se uite timp indelungat la moristile de hartie pe care i le confectiona tatal. „Cred ca atunci m-au impresionat spiralele si forma inelelor care se misca”, isi aminteste astazi.
Interesul pentru tornade i s-a accentuat in timpul adolescentei, mai ales dupa ce a vazut filmul „Twister”, una dintre primele productii hollywoodiene ce au avut ca subiect o astfel de catastrofa naturala. Dupa mai multe voiaje si „vanatori” de furtuni in Kansas, Griffa a scris o carte, „Temporali e Tornado”, impreuna cu alti doi experti italieni. Lucrarea se refera in primul rand la fenomenele meteo deosebite de pe teritoriul Italiei, iar apoi la furtunile si cicloanele care se abat periodic asupra unor state americane. Volumul are 11 capitole, care arata ca Griffa este un specialist in acest domeniu. Un capitol aparte a fost consacrat fulgerelor, apoi radarelor si satelitilor meteorologici.
Citeste articolul Chirurgia, abandonata de dragul tornadelor integral in Adevarul