Cimitirul cailor de la Brates, o bomba biologica pentru Galati

Cimitirul cailor de la Brate?, o bomb? biologic? pentru Gala?i
Cimitirul cailor de la Brates, o bomba biologica pentru Galati
Cimitirul cailor de la Brates, o bomba biologica pentru Galati

“Viata libera” a descoperit locul unde abatoarele ilegale din Galati arunca resturile de animale sacrificate fara acte * Resturile a sute – daca nu cumva mii – de animale umplu trei rape si o padurice din apropierea lacului Brates * Multe din resturi apartin unor cai despre care exista indicii ca au ajuns in galantare in loc de carne de vita sau de porc * Autoritatile promit o ancheta penala in acest cazIn plin scandal al carnii de cal, la marginea Galatiului exista un adevarat focar de infectie, reprezentat de sute – poate mii – de resturi de cadavre de cai, vite si oi. Locul se afla la numai cateva sute de metri de plaja unde galatenii vin sa se distreze vara, dar si la o distanta relativ mica de complexul rezidential aflat la marginea orasului.

Lumea din zona stia

In momentul in care mergi pe langa calea ferata proaspat distrusa de alunecarile de teren, gasesti cautatorii de fier vechi. Pe oricare dintre ei ii intrebi, toti stiu de rapele unde de ani de zile se arunca animale moarte. „Inainte era o singura rapa, acum sunt vreo trei”, ne-a spus unul dintre cautatorii de fier vechi.

Locul este foarte usor accesibil, dar si periculos in acelasi timp. Pentru a folosi poteca ce ajunge la prima rapa, treci pe langa o statie de pompare. Odata ajuns la prima dintre cele trei rape, pe langa peisajul demn de film horror, trebuie sa ai grija sa nu fi atacat de zecile de caini comunitari, care se infrupta nestanjeniti din cadavrele aflate in putrefactie.

„Am inteles ca problema este totusi una mai veche. Tot ce tine de siguranta alimentelor este responsabilitatea celor de la Directia Sanitar Veterinara”, a spus Valentin Boldea, directorul Directiei de Sanatate Publica Galati. Pe de alta parte, acesta a precizat ca exista si un real pericol pentru populatie. „Daca resturile respective ajung in vreun fel in sursa de apa, exista posibilitatea ca germenii si microorganismele sa provoace boli grave”, a mai spus acesta.

“Viata libera” a sesizat autoritatile

Proaspat instalata conducere de la Directia Sanitar Veterinarea si de Siguranta Alimentelor (DSVSA) nu avea cunostinta despre existenta infernului in aer liber de la malul Bratesului. S-a sesizat de-abia cand echipa „Vietii Libere” a prezentat fotografiile facute la fata locului si a cerut lamuriri.

“Vom trimite o echipa acolo, pentru a verifica daca cele semnalate se confirma. In ceea ce priveste ecarisarea locului, vom contacta responsabilii din Primarie, deoacere aceasta parte a problemei le apartine lor. Acestia au contracte cu firmele ce se ocupa de strangerea si distrugerea acestor carcase”, a declarat Vasile Stefan, directorul DSVSA Galati.

„Din punct de vedere medical, cainii din zona vor fi stransi si vaccinati, pentru a se verifica daca sunt bolnavi. Vor fi tinuti sub observatie, vaccinati, deparazitati si sterilizati. Intotdeauna in asemenea cazuri exista pericolul de rabie”, a mai declarat directorul DSVSA. De altfel ieri, dupa ce aceasta problema a fost sesizata de echipa „Vietii Libere”, o echipa a DSVSA, insotita de Politia Locala, Ecosal si Politie s-a deplasat la fata locului.

Si Mihai Costache, purtatorul de cuvant al Primariei Galati a spus ca municipalitatea va lua masuri in aceasta directie. „Ecosalul sub coordonarea celor care fac ancheta urmeaza sa salubrizeze zona. Vrem sa stim daca la nivelul administratiei Municipiului Galati putem sa impunem vreo reglementare. Avand in vedere ca alte doua localitati se afla in imediata apropiere a zonei. Asteptam ca Politia sa identifice sursa de unde au provenit respectivele carcase”, a spus acesta.

Mai mult, actuala conducere a DSVSA va face o ancheta pentru a afla cine a taiat si a aruncat respectivele animale. Conform legii, faptasul sau faptasii risca pedeapsa cu inchisoarea pentru fapta lor. De altfel si Politia s-a autosesizat in acest caz, oamenii legii facand cercetari pentru a afla cu exactitate ce se petrece in zona.

Pe de alta parte, ONG-urile sustin ca aceste probleme ar disparea imediat daca Romania ar aplica regula microciparii cabalinelor, regula impusa de ani buni de catre Uniunea Europeana.

“Sunt samsari de cai in diferite zone ale tarii care strang cai si pe urma ii duc la abator, dar aceste animale nu sunt identicate, nu se stie nimic despre istoricul lor medical. Acesti cai sunt transati si pe urma vanduti si nu se mai stie nimic de carnea lor. In urma scandalului de acum cateva saptamani, li s-a facut frica si au inceput sa taie animalele si sa arunce carnea. Politia ar trebui sa faca niste controlale mai severe”, a spus Kuki Barbuceanu, coordonatorul de proiecte din cadrul Vier Pfoten Romania, pentru o televiziune de stiri.

Reactia prompta a autoritatilor galatene la sesizarea facuta de “Viata libera” este de apreciat, insa ramane un mister faptul ca nicio autoritate nu a descoperit pana acum lugubrul loc desi, din cate am inteles, locuitorii din zona au trimis in anii trecuti numeroase sesizari catre toate organele statului. Se aflau acestea in complicitate cu mafia carnii? Speram ca in zilele ce vin vom afla adevarul. Deocamdata exista doar niste zvonurile legate de o grupare interlopa numita “a Seferilor”, care ar aproviziona de mai multi ani, “la negru”, macelariile si fabricile de preparate din Galati.

Cazul este penal

In aceasta ancheta s-a implicat si Prefectura. “A fost declansata o ancheta complexa pentru identificarea sursei de provenienta a acestor resturi, cel mai probabil fiind vorba despre sacrificari ilegale de animale, care vor face obiectul cercetarii penale”, a declarat Petrica Patilea, purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati.

Pe langa pericolul evident reprezentat de carcasele de cai aflate in putrefactie, mai apare o problema. Cea a cainilor comunitari care se infrupta atat din lesurile aflate in rape, cat si din cainii morti din zona. In imediata apropiere a cimitirului de cai se afla un adapost de animale. Unul dintre oamenii care au afaceri in zona, ne-a spus: „Acesti caini sunt inchisi in adapost, iar odata la doua saptamani vine cate cineva si le mai arunca un sac de mancare. Multe din aceste animale au ajuns si in afara adapostului”, a spus acesta.

In momentul in care am ajuns la respectivul adapost, aflat la mai putin de 50 de metri de rapa, zeci de caini agresivi au inconjurat masina „Vietii Libere”. „Vrem sa verificam situatia adapostului de caini si a regulilor dupa care functioneaza acesta”, a spus purtatorul de cuvant al Primariei Galati, Mihai Costache. Acesti caini, in cazul in care sunt infectati cu rabie, pot raspandi boala foarte usor.

Reprezentantii Vier Pfoten, organizatie al carei nume apare pe respectivul adapost de caini sustin ca nu au nicio legatura cu el. “Vier Pfoten nu detine si nu a detinut niciodata un adapost de caini in Romania. Mai mult, intre organizatia noastra si adapostul de la Galati mentionat de dumneavoastra. nu exista nici o legatura. Toate proiectele de sterilizare a cainilor fara stapan derulate de Vier Pfoten prevad returnarea in teritoriu a animalelor sterilizate. Ultimul proiect derulat de Vier Pfoten la Galati a avut loc in 2007”, a declarat pentru “Viata Libera” Livia Cimpoeru, purtator de cuvant al Vier Pfoten Romania.

De ce se taie caii?

Potrivit specialistilor, carnea de cal estemai sanatoasa decat orice alta carne rosie, fiind mai slaba si mult mai bogata in fier . De asemenea, aceasta carne contine acizi Omega 3 si Omega 7.

„Exista niste diferente de compozitie intre cal si vita, diferente care fac din cal o carne ceva mai buna. In primul rand pentru ca este o carne foarte slaba, iar grasimea existenta este bogata in acid linolenic (un acid omega 3) si intr-un acid mononesaturat, acid palmitoleic”, a explicat Corina Zugravu, medic primar igiena si alimentatie la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti pentru yahoo news Romania.
„Calul fiind un animal atletic, are dublul cantitatii de fier pe care o regasim in carnea de vita, idem pentru vitamina B12”, spune Corina Zugravu. Muschiul de cal este bogat in glicogen, o glucida care da carnii un gust putin dulce. Ca orice tip de carne rosie ea nu trebuie consumata frecvent, insa „fiind o carne mai echilibrata din punct de vedere al grasimilor, este de preferat carnii de vita, mai ales cand avem persoane cu un profil lipidic nesanatos, cu trigliceridele marite si cu probleme cardio-vasculare”, a mai spus aceasta pentru yahoo news Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *