Cimpanzeii omoara pentru teritorii

Cercetatorii sunt de parere ca primatele nu au aceleasi motive ca oamenii de a porni un razboi.cimpanzeii

Cimpanzei se razboiesc si omoara fara mila membrii altor grupuri pentru a-si extinde teritoriul, potrivit unei cercetari de zece ani in Uganda.

Biologii de la Universitatea din Michigan au observat 18 atacuri mortale si au descoperite urme ale altor agresiuni facute de membrii unei mari comunitati, de 150 de cimpanzei, din Ngogo, in parcul national Kibale din Uganda.

Cimpanzeii din Ngogo si-au extins teritoiul cu 22% in timpul verii 2009. S-au plimbat si au socializat pe teritoriile cucerite, s-au hranit cu fructele favorite, explica autorii cercetarii.

Primatele si-au omorat vecinii in adevarate raiduri. Sylvia Amsler, profesor de antropologie la Universitatea Arkansas, care a efectuat cercetari pe teren, a vazut unul dintre aceste raiduri in Ngogo.

Grupul ucigas era format din 27 de cimpanzei masculi adulti, masculi adolescenti si o femela adulta. Acestia au surprins o mica adunare de cimpanzei femele care apartineau altei comunitati si le-au atacat. Doua dintre femelele atacate aveau pui.

Agresorii au ucis instantaneu unul din pui si pe al doilea l-au ranit grav. Cercetatorii nu considera ca acest comportament al cimpanzeilor, rudele cele mai aproiopate ale noastre, seamana cu razboaiele oamenilor. „Nu sunt convinsa ca noi avem aceleasi motive cu cimpanzeii”, a declarat Sylvia Amsler.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *