Festivalul „Bujorului de Munte” devine eco

Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec lanseaza o campanie de mediu care sa ajute publicul prezent la Festivalul „Bujorul de munte” sa pastreze curatenia zonei.festivalul Bujorului de Munte

Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec, impreuna cu Primaria Gura Riului din Marginimea Sibiului, deruleaza o campanie de mediu cu ocazia editiei a VII-a a Festivalului „Bujorul de munte” – 2-4 iulie 2010.

Festivalul „Bujorului de munte” este un produs turistic aparut in anul 2004 si nascut din dorinta gurenilor de a arata faptul ca turismul rural este strans legat de pastrarea si valorificarea traditiilor populare.

Evenimentul are loc in fiecare an, in prima duminica dupa sarbatoarea „Sanchetrului”, in primul sfarsit de saptamana din luna iulie, cand bujorul de munte (rododendronul), inflorit la Iezerele Cindrelului, da culoarea roz si un parfum suav acestei caldari glaciare.

„Acest festival este un prilej de a cunoaste traditia populara romaneasca, valorile unitatii noastre de neam, limba si credinta, de a degusta produsele gastronomice traditionale si de a promova turismul rural in zona””, a declarat dl. Ioan Dutu, primarul comunei Gura Riului.

Orice astfel de actiune este insa insotita si de o parte mai putin placuta si anume generarea unei mari cantitati de deseuri. Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec a decis sa sprijine organizarea acestui festival prin lansarea unei campanii de mediu care sa ajute publicul participant sa pastreze curatenia zonei in care se desfasoara evenimentul.

„Actiunea noastra este menita sa minimizeze impactul pe care deseurile produse cu un astfel de prilej il pot avea asupra ecosistemului din Marginimea Sibiului. Dorim sa generam o campanie care sa informeze si sa constientizeze participantii la festival asupra protejarii mediului, in asa fel incat sa nu arunce gunoiul pe pajistile, spatiile verzi din intreaga zona sau in raul Cibin”, a declarat dl. Liviu Popeneciu, presedintele Asociatiei RoRec.

„Unele dintre cele mai importante valori ale noastre, ale romanilor, sunt traditiile, peisajele si frumusetile naturale mostenite de la strabunii nostrii. Noi ne-am asumat misiunea de a le proteja, dar nu putem face acest lucru fara sprijinul cetatenilor prezenti la astfel de evenimente. Iar ei nu se pot implica in aceste demersuri, fara a avea suportul necesar din partea celor ce au ca preocupare protectia mediului”, a conchis acesta.

Actiunea de mediu derulata de Asociatia RoRec impreuna cu Primaria Gura Riului are doua componente: una de colectare de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) – ce se va desfasura in perioada 2-4 iulie la centrul provizoriu de colectare instalat in centrul comunei Gura Riului si una de constientizare si informare a publicului asupra protejarii ambientului in care se desfasoara evenimentul, cu scopul de a nu arunca deseurile la intamplare, ci in locurile special amenajate in zona festivalului (3-4 iulie).

Activitatea de colectare DEEE se va desfasura in zilele de 2-4 iulie, intre orele 10-18, atat la punctul provizoriu de colectare, cat si prin preluare de la domiciliu, pentru cetatenii care vor apela echipa de call-center la numarul 0744 661 810 si va oferi deponentilor posibilitatea de a participa la o tombola cu premii ce constau in 10 aparate electrocasnice Platinium, oferite de compania Romanel, membru afiliat RoRec.

Pentru cei ce vor avea grija sa lase curat locul in care au petrecut si vor fi „prinsi” ca pun gunoiul la punctele special amenajate, patrula de voluntari RoRec are pregatite premii instant, ce constau in materiale promotionale oferite de Asociatia RoRec. Acestui demers i s-au alaturat Asociatia Bioplastic – ce va oferi saci si manusi de plastic pentru a ajuta publicul spectator sa adune si sa arunce gunoiul acolo unde ii este locul, precum si compania Petrom – ce va oferi 2000 de scrumiere ecologice, pentru ca niciun chistoc de tigara sa nu ramana pe minunatele pajisti ale Gurii Riului.

De ce toata aceasta desfasurare de forte? Pentru ca „ar trebui sa vezi candva Gura Riului ca sa intelegi ce-nseamna colt de rai cu straveche traditie in cultura romaneasca -, dupa spusele lui Lucian Blaga. Si pentru ca „”cel mai mare rau pe care il putem face unor locuri precum Gura Riului este sa abandonam iresponsabil orice fel de deseuri in natura”, a declarat Andreea Idriceanu, manager comunicare Asociatia RoRec.

Programul Festivalului, programul campaniei de mediu si regulamentului tombolei pentru deponentii de DEEE pot fi consultate pe www.rorec.ro si www.primariagurariului.ro.

Asociatia Romana pentru Reciclare – RoRec este o organizatie colectiva non-profit avand ca membri fondatori zece dintre cei mai cunoscuti fabricanti europeni de electrocasnice cu activitate in Romania. Misiunea RoRec este de a contribui activ la realizarea obiectivelor europene pentru conservarea, protectia si imbunatatirea calitatii mediului inconjurator si a sanatatii umane, pentru utilizarea rationala a resurselor naturale, prin servicii complete de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice si implicit prin reintroducerea de materii prime in sectorul economic.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *