Cinci gorile nascute in Congo, pe timp de razboi, dau sperante pentru salvarea speciei

0
499

In zonele inalte din estul Republicii Democratice Congo (RDC), cinci gorile de munte alaptau linistite puii lor nou-nascuti, a caror nastere pe timp de razboi este vazuta drept exceptionala pentru aceasta specie pe cale de disparitie.
gorile
Un mascul imens cu spatele argintiu dadea la o parte cu putere frunzele din luminisul situat in muntele Mikeno, la 4.500 de metri atitudine, in timp ce o tanara gorila aranjeaza blanita smotocita a micutul sau frate.

Aceasta scena pasnica de familie nu duce deloc cu gandul la rebeliunea lui Laurent Nikunda, din parcul national Virunga, ce controleaza regiunea inca din septembrie 2007.

Ingrijitorii si padurarii au pierdut de atunci legatura cu cele 200 de gorile din rezervatie, 30% din populatia mondiala, si sustin ca luptele din zona au omorat o mare parte din gorile, informeaza AFP.

Dar in luna noiembrie, directorul parcului, Emmanuel de Merode, dupa ce a negociat direct cu rebelii, a obtinut dreptul de a reintroduce paznici in Virunga.

Echipa s-a lansat intr-un nou recensamant al gorilelor si a descoperit stupefiata cinci bebelusi, nascuti acum maxim 14 luni sub controlul rebelilor. O cifra exceptionala pentru o regiune in lupte, potrivit Emmanuel de Merode.

„Populatia parcului a crescut cu 11% in ultimii zece ani. A avea cinci nasteri intr-un grup de 30 de gorile corespunde unei cresteri de 15%. Este impresionant, mai ales ca nu se imtampla prea des”, a mai spus el.

Aceasta descoperire nu confirma insa nimic la nivelul populatiei globale, atentioneaza conservationistul, precizand ca doar doua din sapte familii din parc au fost localizate. „Suntem ingrijorati si ne vom canaliza toate eforturile pentru a le gasi, mai ales ca mai avem doar trei saptamani pana la sfarsitul studiului”, a precizat de Merode.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.