„Rabla” si „Casa Verde” sunt doar doua dintre proiectele care ar trebui finantate cu fondurile adunate din taxa pe poluare. Sume importante stau in Trezoreria Statului si ar trebui sa fie folosite pentru imbunatatirea calitatii mediului.
Programele pentru imbunatatirea calitatii mediului deschise anul acesta nu au primit inca finantarile de la Fondul de Mediu. Multe dintre proiectele depuse sunt inca in faza de analiza si de evaluare si urmeaza sa fie puse in aplicare cu banii adunati de la platitorii de taxa auto.
Aproximativ 1,4 miliarde de lei s-au acumulat la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) din taxa pe poluare. Putine proiecte incepute in anii din urma au primit finantare. Banii insa ajung sa fie folositi si in alte scopuri. Este cazul unor primari din judetul Iasi care, dupa ce au luat bani pentru crearea de parcuri, spun ca-i vor folosi si pentru constructia de fantani arteziene sau „plantarea” de statui.
1 Programul „Rabla”
Sanatatea populatiei, dar si calitatea mediului din orase pot fi afectate de noxele din traficul auto, mai ales daca masinile depasesc normele europene in domeniu. Gazele de esapament de la autoturisme sunt vectori de poluare semnificativi in localitati, fapt pentru care inlocuirea masinilor vechi cu unele mai putin poluante este necesara. Astfel, o parte din banii din taxa pe poluare merg spre innoirea parcului auto national. Posesorii de autoturisme vechi primesc o prima de casare in momentul in care-si predau „rabla”, bani pe care-i folosesc la cumpararea unei masini noi. Anul acesta, programul „Rabla” s-a desfasurat in trei etape. Incepand din luna martie si pana acum au fost scoase din uz aproape 26.500 de masini depasite de vremuri. Suma distribuita prin acest program s-a ridicat la peste 100 de milioane de lei, potrivit reprezentantilor AFM.
2 Parcuri in localitatile mici
Un alt program finantat din taxa auto vizeaza imbunatatirea calitatii mediului prin crearea de spatii verzi in localitati. Normele europene cer ca pana in 2013, fiecare roman sa beneficieze de cel putin 26 de metri patrati de spatiu verde. La acest capitol, Romania nu sta deloc bine avand in vedere ca aceasta suprafata nu-i acoperita nici macar pe jumatate. In doi ani de zile au fost finalizate doar 39 de proiecte din aproximativ 200 aprobate. O mare parte din banii alocati au mers inspre comune, si mai putin catre orasele mari, acolo unde nevoia de parcuri este acuta. Numai in judetul Iasi, zece comune au primit bani pentru construirea de parcuri, iar primarii se lauda ca-i vor cheltui si pe fantani arteziene sau pe statui.
3 Paduri din taxa auto
Romania se situeaza pe locul 13 in Europa in ceea ce priveste suprafetele impadurite, potrivit Ministerului Mediului. Suprafata impadurita a tarii este de 26%, adica sub media europeana. Bulgaria, Cehia sau Slovacia stau mult mai bine la acest capitol. Suprafetele cu paduri ale acestor tari similare Romaniei ca relief si conditii climatice sunt peste media europeana in domeniu. Astfel, un alt proiect desfasurat anul acesta, ce va fi finantat de la Fondul de Mediu, din taxa auto, vizeaza imbunatatirea calitatii mediului prin impadurirea terenurilor agricole degradate. In cadrul sesiunii de depunere a proiectelor, care a avut loc cu doua luni in urma, au fost depuse 31 de dosare. Acestea sunt in faza de analiza si de evaluare.
4 „Casa Verde” pentru primarii
Un proiect amplu dezbatut, finantat cu bani din taxa pe poluare este „Casa Verde”. Anuntat inca din septembrie anul trecut, programul a inceput abia in iulie anul acesta, cu mai multe modificari. Persoanele fizice nu mai puteau accesa fonduri asa cum fusese prevazut initial. Primariile au fost singurele institutii care au putut depune proiecte pentru beneficiari precum institutii publice, scoli, spitale, camine de batrani si asociatii de proprietari. In perioada tergiversarilor, companiile producatoare de instalatii pentru energii regenerabile au inregistrat pierderi semnificative. In cele doua sesiuni de finantare au fost depuse 390 de proiecte, aflate acum in faza de analiza, evaluare si validare.
5 Energie „verde” din taxa pe poluare
Un alt program care va primi bani din taxa auto prevede producerea energiei din surse regenerabile: eoliana, geotermala, solara, biomasa si hidro. Sesiunea pentru depunerea proiectelor incepe astazi si se va termina la 27 noiembrie. Potrivit reprezentantilor AFM, obiectivele programului vizeaza punerea in functiune a noi capacitati de producere a energiei din surse regenerabile, precum si dezvoltarea economica a regiunilor in care se efectueaza investitiile. Conform ghidului de finantare, intreprinderile mari si IMM-urile producatoare de energie electrica si termica sunt eligibile in acest program.
Surse regenerabile
Programul privind producerea energiei din surse regenerabile: eoliana, geotermala, solara, biomasa si hidro incepe astazi si se va termina aproape de sfarsitul lunii noiembrie. Beneficiarii sunt societatile producatoare de energie electrica si termica.
„Plantatii” de statui in parcurile din Iasi
Zece localitati din judetul Iasi au primit 4,7 milioane de lei de la Ministerul Mediului pentru realizarea de parcuri. Printre comunele care au primit cei mai multi bani se numara Aroneanu si Prisacani. Primarii vor folosi banii pentru a planta pomi, dar si pentru a instala banci, fantani arteziene, felinare si statuete.
Satenii din comuna Aroneanu vor avea un parc modern, cu fantani arteziene, sculpturi si locuri de joaca pentru copii, in satul Sorogari. „Viitorul parc va fi construit la intrarea in sat, pe un teren cu o suprafata de doua hectare „, spune Benone Moruzi, primarul comunei Aroneanu. Aleile vor fi facute din butuci ingropati in pamant si apoi inconjurati de gazon. Oamenii sunt insa ingrijorati ca animalele lor nu-si vor mai gasi linistea din cauza noului parc. „E bine ca se face un parc, dar noi unde sa ne mai ducem animalele la pascut? „, spune un localnic. Edilii din Prisacani intentioneaza sa readuca la viata o rezervatii de stejari, de la marginea comunei, distrusa in perioda comunistilor.
„Vor fi amenajate banci, alei, fantani arteziene si spatii pentru barbeque, astfel incat oamenii sa aiba unde sa-si petreaca sfarsitul de saptamana”, explica Constantin Chirila, primarul din Prisacani.
Parcul din comuna ieseana Mosna va avea vedere spre drumul principal, pe un teren pe care se afla deja o fantana cu o cumpana veche. Un sfert din teren va fi acoperit cu banci si mause pentru sah, iar in rest vor fi plantati copaci.
Sursa: Adevarul