Cine a ramas de veghe la reactoarele de la Fukushima

Cine a ramas de veghe la reactoarele de la Fukushima

Roboteii care investigheaza in prezent conditiile din interiorul reactoarelor nucleare avariate de la Fukushima, Japonia, seamana cu masinile folosite de NASA pentru misiunile de pe Marte si cea care a cautat supravietuitori dupa atentatele din 11 septembrie 2001.

Potrivit site-ului oficial al Agentiei Spatiale Americane, nasa.gov, masina care se afla acum in misiune prin reactoare preia elemente de la Rocky 7 si Urbie.
Prima este o masina creata pentru a servi ca baza de constructie pentru Spirit si Oportunity, „gemenii” tehnologici care sunt acum pe Marte, iar Urbie este un minivehicul de recunoastere.

Urbie este un robot de recunoastere creat pentru mediul urban, cu aplicatii militare si in caz de dezastru. El este perfect pentru locurile periculoase, cu ar fi ariile cu nivel ridicat al radiatiilor sau alte zone cu poluarea chimica prea ridicata pentru ca interventia directa a omului sa se realizeze in siguranta.

Structura sa il recomanda si pentru misiuni printre daramaturile cladirilor afectate de cutremure. Succesul lui Urbie a dus la crearea PackBot, un robot care a fost vandut, incepand cu anul 2002, catre armata americana.
URBIE

Prima misiune a lui PackBot a fost cautarea de supravietuitori printre daramaturile Turnurilor Gemene, dupa atentatul terorist din 11 septembrie 2001. Apoi a fost trimis in Afganistan, in iulie 2002, fiind folosit de soldatii pentru a filma si a inregistra audio in zone inaccesibile sau deosebit de periculoase.

Acesti robotei sunt produsi de iRobot Corporation, care au produs anul acesta si doi roboti folositi in prezenti la Fukushima. Acestia se afla in misiune in centrala nucleara Daiichi, fiind echipati cu numeroase camere de luat vederi si instrumente de masura a nivelului de radiatii. Informatii transmise de roboti arata ca nivelul radiatiilor este in continuare prea ridicat pentru ca omul sa intervina in mod direct.
ROCKY 7

La 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter s-a produs pe coasta de est a Japoniei. Valurile tsunami provocate de seism au devastat asezarile din apropierea orasului japonez Sendai. In urma acestui seism a fost declarata stare de urgenta nucleara in Japonia din cauza unor probleme la centralele nucleare Fukushima I si Fukushima II din Prefectura Fukushima.
Centrala avariata de la Fukushima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *