Cine sunt cei care defriseaza ilegal padurile tarii

Cine sunt cei care defriseaza ilegal padurile tarii
Cine sunt cei care defriseaza ilegal padurile tarii

Politistii au actionat in aceasta saptamana in judetele Arges si Valcea, pentru prevenirea taierilor ilegale de arbori din paduri si a faptelor ilegale asociate din circulatia, depozitarea, prelucrarea primara si comercializarea materialului lemnos.

Au fost efectuate 6 controale in fondul forestier, iar 16 societati comerciale, 3 ocoale silvice si 2 obsti au fost verificate. Pe parcursul activitatilor, politistii au constatat 6 infractiuni, respectiv 2 falsuri, 2 uzuri de fals si 2 inselaciuni.

Echipele de control au aplicat 26 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 245.000 de lei, dintre care 20 prevazute de Legea 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice si 5 prevazute de Legea 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati de productie, comert sau prestari de servicii ilicite.

De asemenea, au confiscat 661,63 mc de material lemnos, in valoare de peste 185.000 de lei, dintre care 115 m.c. au fost confiscati faptic, iar aproximativ 546 de m.c. de material lemnos, dintre care 416 mc de lemn de foc si 39 mc de cherestea, au fost confiscati valoric.

De exemplu, in urma verificarilor efectuate la un ocol silvic din Clabucet, a reiesit ca au fost constituite 3 acte de punere in valoare, pentru 849 mc de material lemnos, iar pentru una dintre aceste partizi nu a fost emisa autorizatie de exploatare.

Padurarul titular de canton a fost sanctionat conform Legii nr.171/2010, cu amenda in valoare de 5.000 de lei si s-a dispus confiscarea a 12,981 mc de material lemnos, in valoare de 1.016 lei.

In continuare, au fost verificati agentii economici care au exploatat, transportat si comercializat materialul lemnos provenit din aceste partizi.

In urma neregulilor constatate, au fost aplicate 4 sanctiuni contraventionale, in valoare de 40.000 de lei, unei societati comerciale si au confiscat 264 mc de material lemnos, in valoare de 75.390 de lei.

De asemenea, unei alte societati comerciale implicate i-au fost aplicate doua sanctiuni contraventionale, in valoare de 15.000 de lei, iar pe numele altei firme au fost aplicate 4 sanctiuni contraventionale, in valoare de 40.000 lei si s-a confiscat 264 mc de material lemnos, in valoare de 75.390 de lei.

Controalele de mai sus au fost desfasurate in cadrul unui plan intocmit la nivelul I.G.P. R., circumscris Planului Comun de Actiune “SCUTUL PĂDURII 2014”, semnat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, Departamentului Ape, Paduri si Piscicultura si Regiei Nationale a Padurilor Romsilva.

Actiunea a fost coordonata de ofiteri ai Directiei de Ordine Publica si Directiei de Investigare a Fraudelor din I.G.P.R. Alaturi de ofiterii specialisti, la actiune au participat si politisti din cadrul I.P.J. Arges si I.P.J. Valcea, precum si specialisti silvici din cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice – Departamentul Ape, Paduri si Piscicultura – I.T.R.S.V. Valcea si Prahova.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,544FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente