Clotrimazolul polueaza marile si oceanele

clotrimazol.jpgClotrimazolul este un antimicotic, un ingredient adesea folosit in diverse creme, unguente sau ovule.

Studii recente (efectuate la Unviersitatea din Gothenburg, Suedia) arata ca acest ingredient prezinta riscuri majore pentru mediul inconjurator. Aceste studii arata ca toate ingredientele chimice pe care oamenii le folosesc si care se regasesc mai ales in apa deversata in mari si oceane, formeaza un „coctail de chimicale”.

Cercetatorul Tobias Porsbring de la Universitatea din Gothenburg a studiat felul in care se dezvolta microalgele din apropierea coastei de vest a Suediei si a descoperit ca nivelul de clotrimazol prezent in apa oceanului afecteaza cresterea si inmultirea algelor. Microalgele unicelulare joaca un rol important in lantul trofic al oceanelor iar clotrimazolul poate afecta intregul ecosistem.
Totusi, clotrimazolul nu actioneaza singur, multe alte substrante sunt gasite in oceane, cum ar fi propranolol (un medicament pentru presiune arteriala), triclosan (un agent anibacterian ce se gaseste in sapunuri si deodorante), fluoxetine (un ingredient folosit in medicamentele antidepresive) and zinc pyrithione (un ingredinet ce se gaseste in sampoanele anti-matreata). Un astfel de amestec de substante are un impact negativ asupra inmultirii microalgelor si astfel se ajunge la un dezechilibru major.
Astfel, teoria conform careia un nivel scazut al unui poluant nu este daunator mediului nu mai este de actualitate deoarece, combinat cu alte chimicale, un astfel de ingredient chimic, cu nivel scazut poate forma un „coctail” nociv pentru mediul inconjurator.
Insa si alte ingrediente din produsele cosmetice sunt un real pericol pentru mediu.

Sursa: Science Daily

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *