Poluarea mediului inconjurator

1
1223

Poluarea mediului inconjurator
Pentru a intelege poluarea si efectele ei nocive asupra planetei si sanatatii locuitorilor sai este foarte bine sa ne uitam inapoi, la accidentele care au cauzat dezastre ecologice, ce au dat peste cap ecosistemele zonelor unde s-au produs. Lista de mai jos cuprinde cele mai „memorabile” dezastre ecologice care au poluat mediul inconjurator.

Explozia reactorului nuclear de la Chernobyl

Cel mai mare dezastru ecologic nuclear (fara a socoti bombardamentele de la Hiroshima si Nagasaki) a avut loc in 1986, cand reactorul 4 al centralei nucleare de la Chernobyl, Ucraina, a explodat. Incidentul a fost tinut secret timp de doua zile, dupa care au inceput evacuarile a 135.000 de persoane pe o raza de 30 km in jurul reactorului. Nu se stie exact numarul de persoane afectate de norul radioactiv rezultat in urma exploziei, dar se speculeaza ca peste 8000 de persoane din echipa initiala de 800.000 de oameni care au lucrat la curatirea zonei au murit, ca apoi numarul sa creasca la la cifre neoficiale de peste 400.000 de victime. La acest numar se adauga si persoanele care au suferit afectiuni de pe urma contactului cu particulele radioactive.

Norul de gaz otravitor de la Bhopal

Cel mai mare dezastru industrial a avut loc in 1984 in Bhopal, India, unde la o fabrica de pesticide a avut loc o scurgere de gaz otravitor care a infestat o zona de aproximativ 30 mile patrate. 4000 de persoane au murit instantaneu si a imbolnavit alte 500.000. Incidentul a cauzat in anul urmator alte 15.000 de victime.

Deversari de petrol

Deversari pentru ca au fost mai multe evenimente nefericite secolul trecut printre care merita mentionate: Amoco Cadiz – 1978, Brittany, Franta, circa 230.000 de tone au ajuns in Canalul Manecii, Exxon Valdez, 1989, Alaska, o arie de 132.000 metri patrati a fost afectata de petrolul scurs din petrolierul Exxon Valdez (in mod ironic operatiunea de curatare a afectat mai mult mediu inconjurator decat deversarea propriu-zisa) si Razboiul din Golf, 1991, trupele irakiene au dat foc la 650 de sonde petroliere si au deversat petrol in largul marii.

Sursa: Lenntech

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.