Coacazul negru este un arbust care creste pe la margini de padure, pe unde se bucura de mai multa lumina. Are fructe mici, negre si parfumate, cu un gust nu prea placut, dar cu o multitudine de calitati terapeutice.
Astfel, frunzele si fructele, care se flosesc in tratamentele naturiste, detoxifica organismul, regleaza activitatile hormonale, combat anemia, stimuleaza cresterea si intaresc oasele, ajuta la regenerarea organismului si prelungesc viata.
Ceaiul din frunze si fructe de coacaz negru, cu actiune calmanta si diuretica, se recomanda in afectiuni renale, tulburari specifice menopauzei, anemie, probleme digestive, impotriva hipertensiunii arteriale. Coacazele negre se mai pot consuma sub forma de suc proaspat, pulbere si sirop.
Sucul de coacaze negre, despre care un proverb german spune ca este la fel de sanatos precum sangele de urs, se poate prepara simplu si usor, acasa. Fructele proaspete se spala bine, apoi se zdrobesc cu furculita, dupa care se pun intr-un tifon curat si se storc cu mana. Sucul este un regenerant rapid, de aceea se recomanda cate unul, doua pahare pe zi, in caz de oboseala cronica si suprasolicitare intelectuala.
In guta si reumatism, sucul de coacaze negre este un depurativ excelent, deoarece indeparteaza reziduurile toxice din organism. Dimineata si seara, inainte de a manca, se bea cate jumatate de pahar de suc. Sucul de coacaze negre, cate trei, patru linguri de cinci, sase ori pe zi, da rezultate deosebite in bronsita, pneumonie, tuberculoza pulmonara. Cine nu are suc proaspat poate apela la pulberea de fructe uscate.
Pulberea de coacaze negre se obtine macinand fructele bine uscate in rasnita electrica de cafea. Pudra obtinuta, puternic vitaminizata, se foloseste intr-o multitudine de boli dar mai ales, in tulburari de circulatie. Persoanelor care au extremitatile reci chiar si vara, li se recomanda cate doua lingurite de pulbere de doua ori pe zi, intr-o cura de sase saptamani. Acelasi remediu li se indica si celor carora li se umfla picioarele la caldura, care au fragilitate capilara si se invinetesc foarte usor.
Siropul de coacaze negre este, dupa parerea parintelui medicinii naturiste, preotul Sebastian Kneipp, un adevarat medicament miracol pentru gat si caile respiratorii superioare. Siropul se poate prepara in casa din fructe proaspete, bine spalate si scurse de apa, si usor zdrobite. Intr-un borcan se pun alternativ, straturi de fructe si miere de albine, de preferat, poliflora, de cate un deget grosime.
Vasul acoperit se lasa la mecerat doua luni dupa care siropul obtinut se filtreaza printr-un tifon curat sau se consuma ca atare, cu tot cu fructe. Preparatul va fi bun de consum in mijlocul toamnei, exact in perioada cand organismul are nevoie de un mijloc de protectie impotriva racelilor si a puseelor reumatice specifice perioadei.
Persoanelor care fac eforturi intelectuale mari li se recomanda cate una, doua lingurite de sirop mai ales cand apar stari de ameteala, somnolenta, incapacitate de concentrare. In caz de tuse, raguseala, amigdalita, dureri in gat se iau cate opt lingurite de sirop pe zi, fara apa, inghitite putin cate putin pentru a fi cat mai mult timp in contact cu zona afectata.