Coloniile de insecte functioneaza intr-o maniera similara cu organismele individuale. Rezultatele unui nou studiu sugereaza ca aceste colonii se comporta ca niste superorganisme, potrivit Live Science.
Multe specii de insecte, printre care furnicile si albinele, lucreaza in colonii, iar colaborarea lor determina supravietuirea fiecarui individ din grup. Interactiunea indivizilor din grupurile de insecte a fost corelata cu felul cum functioneaza un singur organism. Fiecare individ dintr-o colonie se comporta ca o singura celula din corp.
Oameni de stiinta de la Universitatile Florida si Oklahoma au gasit si o explicatie pentru faptul ca o albina regina poate trai mai mult decat ar putea indica marimea ei. Ea functioneaza ca o celula din organismul coloniei.
S-au creat ecuatii matematice folosite pentru a descrie fiziologia si ciclul de viata al unui singur organism si s-au aplicat apoi la intreaga colonie. Au fost prevazute ratele de crestere, reproducere, ciclu de viata si multi alti factori bazati pe marimea insectelor.
S-au folosit date de la 168 de specii de insecte, printre care furnici, termite si albine. Se cunoaste faptul ca societatile de insecte functioneaza organizat. Procesele biologice dintr-un singur organism de insecta sunt influentate de comportamentul si starea coloniei.
Sursa: TVR