UE nu se pronunta inca in problema interzicerii comertului cu ursi polari

0
569
UE nu se pronun?? înc? în problema interzicerii comer?ului cu ur?i polari
UE nu se pronunţă încă în problema interzicerii comerţului cu urşi polari
UE nu se pronunta inca in problema interzicerii comertului cu ursi polari
UE nu se pronunta inca in problema interzicerii comertului cu ursi polari

Uniunea Europeana a anuntat joi ca nu s-a pronuntat cu privire la propunerea Statelor Unite ale Americii de a interzice in totalitate comertul international cu blana de urs alb, specie amenintata de schimbarile climatice si de braconieri.

Statele Unite ale Americii, sprijinite de Rusia, vor sa obtina adoptarea unei astfel de interdictii in martie la Bangkok cu ocazia reuniunii CITES, organizatie afiliata ONU insarcinata cu protejarea speciilor pe cale de disparitie, transmite AFP. ‘Pozitia comuna actuala a UE cu privire la propunerea americana este o pozitie deschisa sau neutra’, ceea ce inseamna ca cele 27 de state membre nu sunt ‘nici favorabile, nici defavorabile’, a explicat Marcella Smyth, purtatoare de cuvant a presedintiei irlandeze a UE.

‘Vom continua sa lucram cu Statele Unite ale Americii si cu toate partile implicate in vederea elaborarii unei propuneri de compromis’, a adaugat ea.

Propunerea americana vizeaza trecerea ursilor polari din Anexa II a CITES – lista speciilor al caror comert international poate fi autorizat, dar este ‘strict controlat’ – la Anexa I a speciilor cele mai amenintate a caror comercializare este interzisa. Mai multe tari din UE, printre care Marea Britanie, Germania si Belgia, sunt favorabile acestei propuneri, dar nu si Franta, care considera ca ‘topirea banchizei’ reprezinta ‘adevarata amenintare’ pentru aceasta specie.

Populatia de ursi polari, in declin, ar numara intre 20.000 si 25.000 de specimene care traiesc in principal in Canada, dar si in SUA, Rusia, Groenlanda /Danemarca/ si Norvegia, noteaza AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.