Comisia Europeana a propus astazi corectii financiare pentru programele operationale Mediu (cu o valoare de 4,5 mld. euro), POR (cu o valoare de 3,5 mld. euro), Cresterea Competitivitatii Economice (cu o valoare de 2,5 mld. euro) si Transporturi (cu o valoare de 4,56 mld. euro) care acopera intre 10% si 25% din sumele rambursate de UE bugetului national in contul cheltuielilor facute pe proiectele finantate din fonduri nerembursabile.
Potrivit Comisiei, masurile adoptate astazi fac parte dintr-o procedura reglementata de protejare a intereselor financiare ale UE si a modalitatilor de utilizare a banilor contribuabililor: „Comisia aplica aceleasi norme si standarde pentru toate statele membre.”
Potrivit Comisiei, bani nu ar trebui pierduti: „Daca Romania accepta corectiile, sumele in cauza ar putea fi utilizate pentru alte proiecte – corect implementate – din cadrul aceluiasi program.”
Pentru un alt program, POSDRU, Comisia a propus deja in trecut corectii de 25%, iar premierul Victor Ponta a declarat ieri ca Romania trebuie sa dea inapoi UE, din bugetul de stat, 175 mil. euro din cele 268 mil. euro cat primise pe acest program.
Cum spune si Comisie, banii nu sunt pierduti si pot fi folositi pentru alte proiecte. Doar ca, in momentul in care programele sunt „presuspendate” si ar putea fi chiar suspendate, este extrem de greu de crezut ca ei mai pot fi cheltuiti pana la finalul perioadei de programare, in unele cazuri 2013.
Comisia Europena a mai informat autoritatile romane printr-o scrisoare ca a decis sa „presuspende” cea mai mare parte din trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE. Acest fapt survine ca urmare a unor „deficiente grave” din cadrul sistemului de gestionare si control al programelor Transport, POR si „Cresterea Competitivitatii Economice, anunta un comunicat al Comisiei Europene.
Valoarea cumulata a acestor programe este de 10,5 mld. euro.
Potrivit comunicatului, problemele sunt legate de domeniul achizitiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum si de prevenirea si detectarea fraudei si a conflictelor de interese.
„In urma celor trei scrisori de astazi (cate una pentru fiecare program vizat), Romania are la dispozitie doua luni pentru a reactiona si apoi pentru a demonstra ca a luat toate masurile necesare pentru a remedia deficientele identificate si ca sistemele de gestionare si control functioneaza in mod adecvat.”, arata Comisia.
Daca deficientele nu sunt remediate, programele vor fi suspendate, suspendare cate poate dura ani de zile, pana la remedierea deficientelor.