Comisia Europeana scumpeste curentul

Reducerea de catre CE cu 10% a cotelor de emisii de CO2 pentru 2007 si cu 20% pana in 2012 va duce la scumpirea tarifelor la curentul electric in anii urmatori. Potrivit Carmencitei Constantin, director in cadrul Diviziei Energie si Mediu din cadrul Institutului de Studii si Proiectari Energetice, „reducerea cotei va duce fie la scaderea productiei de energie, si deci a consumului, ceea ce e imposibil, fie la cresterea preturilor pentru certificate, si deci la consumatorul final”. Ea a mai spus ca sectorul energetic este unul dintre cele mai afectate de noile masuri, deoarece Romania nu a efectuat investitiile necesare la timp, iar acum va mai aparea o cheltuiala suplimentara.

NOXE. Constantin a precizat ca UE doreste ca Romania sa nu mai aiba ca standard pentru respectarea protocolului de la Kyoto, in privinta reducerii de noxe, anul 1989, ci vrea sa se treaca pentru anul 1990, cand productia industriala a tarii era mai mica, si deci cantitatea de noxe pe care industria autohtona are voie sa le arunce in atmosfera este mai mica. „Termocentralele au programe de investitii, si in perioada modernizarilor grupurile respective vor fi inchise. Dar dupa aceasta perioada va fi o problema”, a subliniat Carmencita Constantin. De altfel si Strategia Energetica a Romaniei estimeaza pentru 2012 un consum intern de 69,5 TWh, cu 8,8TWh mai mult decat pentru 2007. Surse din Termoelectrica ne-au precizat ca Romania ia in considerare si varianta unui proces cu Comisia Europeana, in care tara noastra sa atace decizia forului comunitar de reducere a cotelor de emisii, la fel cum au facut recent Cehia, Polonia si Lituania.

DEZASTRU. Problema alocarii cotelor a nascut mari controverse si pe plan intern. Camelia Popescu, responsabil de mediu la Elcen Bucuresti, a precizat pentru Jurnalul National ca, „pana sa fie trimisa la Bruxelles propunerea Romaniei, au fost deja facute, la Elcen, reduceri de 20% in estimari pentru anumite instalatii, iar acum CE a mai taiat 20% din totalul pentru tara”. Ea a mai precizat ca in perioada de definitivare a propunerii romane Elcen a facut corect estimarile, dar „s-au mai gasit niste producatori care nu se trecusera pe lista, si deci tot de la noi s-a mai taiat numarul de certificate”. Costica Dohotaru, responsabil de managementul de mediu la Sucursala Borzesti a Termoelectrica, a spus ca si aceasta este afectata negativ de decizia CE. Un numar mai mic de certificate de emisie alocate inseamna ca termocentralele trebuie sa cumpere mai multe astfel de acte de pe piata, ceea ce inseamna un cost mai mare pe MWh de energie produs.

BLOCAJ. Dar nu se termina totul aici, deoarece producatorii se plang de blocajul birocratic din domeniu. Fiecare producator din domeniul energetic trebuie sa aiba gata pana la finele primului trimestru al lui 2008 un raport de monitorizare in privinta productiei si a emisiilor, care trebuie sa fie dublat de un alt raport de verificare. Insa verificatorii nu au fost autorizati inca de Ministerul Economiei si Finantelor si se spera ca procedurile sa fie gata abia la sfarsitul lui decembrie 2007. Reprezentantii producatorilor de energie afirma ca, daca la data de 31 martie 2008 ei nu au gata aceste rapoarte, atunci li se va bloca dreptul de a tranzactiona certificatele de emisie de bioxid de carbon si deci de a cumpara partea de certificate de CO2 ce le revine.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *