Unul din cei mai mari producatori de energie din tara, Complexul Energetic Hunedoara, ar putea intra in insolventa in scurt timp, fiind deja inregistrat un dosar la Tribunalul Hunedoara. Gerom International SA, companie producatoare de utilaje miniere, a cerut pe 17 decembrie 2014, la Tribunalul Hunedoara, in calitate de creditor, insolventa CE Hunedoara, potrivit informatiilor de pe portalul instantelor de judecata. Termenul de judecata nu a fost inca stabilit. CE Hunedoara, societate cu 7.000 de angajati, din care multi mineri din Valea Jiului, se afla intr-o situatie economica foarte dificila. De altfel, potrivit unui raport publicat de Departamentul pentru Energie in octombrie, societatea „se confrunta cu o serie de incertitudini legate de capacitatea de a continua sa functioneze pe o perioada rezonabila de timp”, din cauza scaderii cererii de energie. In plus, compania ajunsese anul trecut sa importe carbune, desi rezervele din solul Romaniei ar ajunge pentru o suta de ani.
Reprezentantii Gerom spun ca au cerut insolventa CE Hunedoara pentru neplata facturilor conform conditiilor contractuale.
„Suma totala de plata la data de 5 ianuarie 2015, este de 5,68 milioane lei. Aceasta suma reprezinta contravaloarea utilajelor si echipamentelor miniere fabricate si livrate de catre GEROM“, a declarat Mihael Melczer, CEO Gerom International, citat de HotNews.
Deznodamantul, amanat de alegeri
Procedura insolventei ar fi demarat cu mai multe luni in urma, insa nu a inaintat din cauza alegerilor. Mai mult, Guvernul a intervenit prin adoptarea unor acte normative care sa permita societatii sa mai functioneze si in aceasta iarna, probabil pentru a evita orice forma de protest din partea minerilor. „Riscul de rata a dobanzii este semnificativ, in condittiile in care societatea are contractate credite de circa 350 milioane lei, iar pentru asigurarea in totalitate a contribtiei partii romane la finantarea proiectului Centrala Electrica Paroseni va fi contractata, in viitorul apropiat, de catre MFP (Ministerul Finantelor Publice, n.r.), suma de 14.700.000 euro, aceasta suma urmand a fi subimprumutata societatii printr-un Acord de Imprumut Subsidiar. De asemenea, riscul de piata este ridicat in contextul in care exista o nesiguranta cu privire la strategia de dezvoltare economica. In acest context, societatea a luat masuri de monitorizare constanta a lichiditatii, pentru rationalizarea cheltuielilor si monitorizarea zilnica a fluxurilor de trezorerie”, se arata in Raportul privind evolutia si performanta activitatii de actionariat la regiile autonome si societatile aflate sub autoritatea Departamentului pentru Energie in anul 2013.
Complexul Energetic Hunedoara asigura aproximativ 5% din productia de energie electrica a Romaniei, avand o putere instalata existenta de 1.225 MW si fiind singurul mare producator de energie electrica din zona de centru si nord-vest a tarii. Rezerva industriala de carbune este de 56 milioane tone. Capacitatea de productie medie este de aproximativ 1,5 milioane tone huila/an.
La CE Hunedoara lucrurile stau rau de mai multa vreme. CE Hunedoara produce cea mai scumpa energie din Romania. Costul de productie depaseste 270 lei/MWh, in conditiile in care energia se vinde pe bursa energie cu circa 170 lei/MWh, in medie.
Complexul energetic a fost infiintat in august 2013, prin fuziunea termocentralelor Mintia-Deva si Paroseni, cu minele viabile din Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani (Lonea, Livezeni, Vulcan si Lupeni). Conform raportului administratorilor companiei, CEH a avut pierderi de peste 147 milioane de lei in anul 2013, care se adauga la cele 400 de milioane inregistrate de la infiintare, in 2012. Datoriile depaseau 752 milioane de lei. De precizat ca, la infiintare, CE Hunedoara a preluat si o datorie de 70 milioane lei ale CNH, pentru ca CE Hunedoara sa poata fi pregatita de privatizare.