La Colegiul de Farmacie din cadrul Universitatii din Florida, a fost descoperit un compus marin prelevat din apele de pe coasta Key Largo, care impiedicat dezvoltarea celulelor canceroase in testele de laborator. Descoperirea poate contribuii la fabricarea unor medicamente ce pot trata cancerul.
Prezentat la un concurs interational de produse naturale la Atena, Grecia, compusul se numeste largazole si este produs de cynobacteria ce se dezvolta pe recifurile de corali.
Articolele referitoare la compusul recent descoperit, publicate initial in Journal of American Chemical Society, au atras atentia si altor cercetatori, care au contribuit la cercetarile laboratorului Colegiului Farmaceutic din Florida.
Structura chimica a moleculelor de largazole, precum si capacitatea acestor de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, au fost publicate pentru prima data intr-o editie din luna februarie a ziarului, iar sinteza laboratorului si descrierea moleculara de baza a fost data publicitatii pe 2 iulie.
„Este interesant, deoarece am reusit sa descoperim in natura un compus care poate oricand ajute la producerea unui medicament impotriva dezvoltarii celulelor canceroase”, a declarat Hendrik Luesch, profesor la Universitatea din Florida si principal cercetator al studiului.
Largazole, descoperit si numit de Luesch dupa caracteristicile sale si dupa locatia in care a fost gasit, face parte dintr-o familie de enzime numita histone deacetylase, sau HDAC.
Compusii HDAC sunt descrisi de cercetatori ca si compusi ce pot contribuii la stoparea dezvoltarii mai multor tipuri de cancer, cum ar fi tumorile de colon si de prostata.
Desi oamenii de stiinta au prezentat, inca din 1960, posibilitatile curative ale plantelor marine, companiile farmaceutice si-au pierdut interesul pentru produsele naturiste, deoarece sunt considerate prea costisitoare, atat financiar, cat si din punctul de vedere al cercetarii lor.
Multe medicamente, de la cele impotriva durerii pana la cele impotriva cresterii colesterolului, provin din produse naturale, care se gasesc pe Pamant, si cu atat mai mult exista si in Ocean compusi marini care ne pot salva viata. Doar 14 compusi marini sunt dezvoltati in studiile care se desfasoara in cadrul studiilor chimice de azi, a declarat Luesch, si exista un singur medicament, aprobat recent in Europa, ca si derivat marin anticancerigen.
„Studiile mediului marin sunt inca la iceput”, a declarat William Fenical, distins profesor de stiinte farmaceutice oceanografice la Universitatea din California, San Diego. „Oceanul este un mediu bogat in compusi ce pot contribui la salvarea cat mai multor vieti.”
„Istoria farmaceutica s-a cladit pe baza unor medicamente ce au fost produse din plante ce cresc pe Pamant”, a adaugat Fenical. „Totusi, doar in ultimii 30 de ani, oamenii de stiinta au inceput sa exploreze resursele oceanelor”, a declarat Fenical. In intreaga lume exista mai putin de 30 de laboratoare care cerceteaza compusi marini, iar finantarea acestor cercetari a inceput abia acum 15 ani.
Compusii HDAC sunt deja vizati in producerea unui medicament pentru celulele T-lymphoma, aprobat spre fabricare la nivel global de catre Compania Farmaceutica Merck&Co Inc.
Luesch a declarat ca, impreuna cu echi sa de cercetatori, in urmatoarele luni capacitatea antitumorala a compusului largazole va fi testat pe soareci in laboratoarele Universitatii din Florida.