Comuna Calnic, patria berzelor

0
439
Comuna Câlnic, patria berzelor
Comuna Câlnic, patria berzelor
Comuna Calnic, patria berzelor
Comuna Calnic, patria berzelor

O strada din comuna Calnic a devenit patria berzelor. La fiecare stalp de electricitate, cu foarte mici exceptii, se poate zari cate un cuib facut de aceasta pasare migratoare. Cetatii din Calnic le protejeaza mai ales pentru ca „prin sat” se spune ca aduc bunastare familie daca in fata casei exista un cuib populat cu berze.

Zeci de familii de berze revin in fiecare primavara la Calnic pentru a-si creste puii. Asa se face ca acestea pot fi zarite in aceasta perioada pe o strada din comuna Calnic, acolo unde, aproape in fata fiecarei case se poate zari cate un cuib construit cu migala de aceasta pasare. Localnicii spun ca sunt multe berze datorita cursurilor de apa care se regasesc in comuna. „Calnic se numeste cuibul berzelor. Sunt atrase de apele de aici, este in apropiere raul Tismana si mai sunt si balti. Berzele pleaca pe 15 august si revin la noi in comuna in perioada 1-15 martie. Sunt peste 30 de cuiburi pe circa doi kilometri”, a declarat Gabi Marasescu, localnic.

Berzele sunt indragite si protejate de localnici. Sunt considerate aducatoare de bunastare familiilor care au in fata casei un cuib de barza. „Este o atractie pentru cei care trec prin zona. Vin la noi pentru ca aici gasesc tot ce le trebuie. Ne bucuram ca se intorc de fiecare data la Calnic pentru ca sunt aducatoare de noroc. Noi asa credem. Anul acesta parca sunt mai multe decat au fost anul trecut”, a spus Maria Cernea.

Barza, inca de pe vremea romanilor era considerata pasarea sfanta. Multe credinte se leaga de aceasta pasare: aduce primavara, aduce noroc casei unde isi face cuibul si o fereste de foc si fulger, poate prevesti belsugul si starea sanatatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.