Greenpeace demonstreaza ca si mineritul din Oltenia primeste subventii

0
584
Comisia European? d? în judecat? România la CJUE pentru nerespectarea legisla?iei UE referitoare la de?eurile din industriile extractive
Greenpeace demonstrează că şi mineritul din Oltenia primeşte subvenţii
Greenpeace demonstreaza ca si mineritul din Oltenia primeste subventii
Greenpeace demonstreaza ca si mineritul din Oltenia primeste subventii

Asociatia Greenpeace demonstreaza ca si productia de energie termo de la CE Oltenia a fost si este subventionata de stat, nu doar producatorii de energie verde. Conflictul mediatic dintre cele doua parti a inceput dupa ce Greenpeace a dat publicitatii un studiu, care arata un sprijin de aproape patru ori mai mare pentru industria carbunelui fata de energia regenerabila in perioada 2005-2013, iar totalul estimat al subventiilor pentru carbune, incepand din 1990, ajunge la 13,8 miliarde de lei. Subventionarea masiva a verzilor si accesul lor pe piata erau pana acum argumentele cu care CE Oltenia explica managementul defectuos.

Greenpeace desfiinteaza Complexul Energetic Oltenia punand la dispozitia jurnalistilor toate documentele care justifica afirmatiile pe care le-a facut la adresa companiei. Dupa aparitia in presa a rezultatelor acestui studiu, CE Oltenia a dat un drept la replica, insa acesta este demontat cu documente de catre Greenpeace. Organizatia incepe prin a pune la punct compania, deoarece cel care a scris comunicatul nu stie date esentiale despre piata de energie. „Energia din surse regenerabile s-a dezvoltat incepand din anul 2012, prin urmare nu se pot face comparatii intre aceasta si energia pe baza de carbune pe perioada 2005-2013“, spune CE Oltenia. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, Romania produce energie din surse regenerabile inca din anul 2007 si nu din 2012, explica Greenpeace, atasand si dovada.

Subventii de milioane de lei

Interesanta este insa partea cu subventiile primite de CE Oltenia. „Complexul Energetic Oltenia nu primeste subventii, in schimb, energia din surse regenerabile nu poate fi competitiva decat daca beneficiaza de subventii masive“, a transmis compania intr-un comunicat de presa. Aceasta afirmatie a fost desfiintata de Greenpeace. Culmea organizatia a pus la dispozitie un document, ce are antetul CE Oltenia si semnatura directorului Daniel Antonie, care raspundea la o cerere facuta de Greenpeace in decembrie 2013. In document, compania scrie negru pe alb ca in perioada 1989-2013, s-a cheltuit de la bugetul stat, pentru sustinerea extractiei de lignit, suma de 891.663.615 milioane de lei. In continuare, asociatia a aratat ca producatorul de energie primeste subventii prin bonus de cogenerare, invocand raportul ANRE si a primit subventii incrucisate pana anul trecut. Intr-adevar, cea mai recenta forma de ajutor este HG 138/2013 cu acces prioritar la piata, compania livrand, cu prioritate, o cantitate minima de 500 de MW. Certificatele gratuite de emisii sunt ajutor de stat, recunoscut ca atare in UE si in Romania, ca o forma de sprijin „acceptabila” si legala. In fapt, Greenpeace demonstreaza ca societatea nu a ramas in piata datorita managementul performant.

IN LUME

CEO mai afirma ca „in nicio tara din lume nu se poate renunta deocamdata la energia sigura din surse clasice, care nu este dependenta de influenta factorilor atmosferici si ofera siguranta in alimentarea consumatorilor”. Islanda si Scotia au 100% energie regenerabila, iar in Norvegia, 99% din electricitate provine din surse regenerabile. In Germania s-a ajuns la 74% energie regenerabila pe piata de energie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.