Danezii de la Vestas au sarit de 200 mil. € cu turbinele vandute

0
474
Consumul de energie regenerabil? a crescut anul trecut, în România, cu 75,7%
Consumul de energie regenerabilă a crescut anul trecut, în România, cu 75,7%
Danezii de la Vestas au sarit de 200 mil. € cu turbinele vandute
Danezii de la Vestas au sarit de 200 mil. € cu turbinele vandute

Vestas, cel mai mare producator de turbine eoliene din Europa, a ajuns anul trecut la afaceri de 903,7 milioane de lei (204 mil. euro) in Romania, in crestere cu 53,5%, principalul factor fiind evolutia comenzilor de pe piata locala, a 16-a cea mai importanta pentru grupul danez.

Potrivit datelor companiei, Ves­tas a montat in 2013 140 de turbine eoliene noi, ajungand la o capacitate instalata de 868 MW, cu aproape 60% mai mare fata de cea de la finalul anului 2012. Desi comenzile din Romania au bagat in buzunarele danezilor sute de milioane de euro, acest lucru nu a avut niciun efect pe orizontala in contextul in care echipamentele vandute sunt importate, nu produse aici.

La inceputul anului trecut, repre­zen­tantii companiei spuneau ca, de obicei, o turbina este compusa din mai bine de 20.000 de componente separate, dar ca niciuna dintre acestea nu a fost cumparata din Romania.

La acel moment, Ves­tas a explicat acest lucru prin imaturitatea pie­tei locale. In ciuda acestei „imaturitati“, Ro­mania a trecut de la 6 turbine montate in 2009 la 1.160 in primele trei luni ale acestui an, fiind a 11-a cea mai mare tara la nivelul UE in functie de capacitatea instalata in proiecte eoliene. Daca in 2009 Vestas montase numai 22 de turbine in Ro­mania, anul trecut grupul avea 359 de „mori de vant“, vandute unor clienti precum Lukerg Renew, STEAG, Ener­gias de Portugal sau Petrom.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.