Beneficiile si riscurile dietei vegetariene

Beneficiile ?i riscurile dietei vegetariene
 Beneficiile si riscurile dietei vegetariene
Beneficiile si riscurile dietei vegetariene

Cea mai frecventa greseala in ceea ce priveste dieta vegetariana este abordarea ei ca o moda, si nu ca un regim de viata pe care fiecare dintre noi este liber sa il aleaga.

Ceea ce trebuie stiut atunci cand ne hotaram sa adoptam un regim vegetarian este ca incetarea consumului de carne va diminua semnificativ riscul aparitiei obezitatii, a cresterii anormale a cantitatii de colesterol din sange, a diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale sau a cancerului de colon. Efortul depus de organism in timpul digestiei va fi considerabil scazut in cazul vegetarienilor, fructele si legumele vor asigura o  concentratie mare de antioxidanti, ceea ce va duce la consolidarea  imunitatii si la incetinirea procesului de imbatranire. Un alt avantaj al acestor diete il constituie faptul ca adeptii ei nu se vor mai afla sub efectul  hormonilor si al antibioticelor cu care sunt injectate animalele crescute in fermele industriale. Scaderea nivelului de zahar din sange este un alt beneficiu al acestui regim, motiv pentru care acesta este indicat in ameliorarea starii de sanatate a diabeticilor. De asemenea, studiile arata ca doamnele vegetariene au prezentat o intarziere a instalarii menopauzei, si ca, atunci cand fenomenul apare, simptomele sunt mai suportabile.

Exista si o serie de riscuri la care se expun cei care aleg sa se hraneasca exclusiv cu fructe, legume si cereale. Vorbim despre dereglari neuronale, afectarea regenerarii celulare, dezechilibre hormonale si metabolice, osteoporoza si anemii frecvente. Pentru a evita carentele ce pot perturba echilibrul organismului, oricare adept al unui regim derivat trebuie sa compenseze cumva lipsa vitaminelor B12, B2, B6, omega 3, vitamina D, iod si calciu. Impunerea unei diete extreme poate starni diminuarea masei musculare, aparitia crampelor musculare si a insomniilor. Lipsa din alimentatie a unor vitamine, minerale si aminoacizi esentiali care se regasesc in proteinele din carne face ca acest regim sa fie contraindicat persoanelor varstnice, cardiacilor sau femeilor insarcinate. Un alt dezavantaj al acestor diete il constituie carenta de fier, care poate fi combatuta prin consum de legume uscate, oua si lapte.

Odata introduse in alimentatie ouale si laptele, vorbim despre o altfel de dieta si anume de cea lacto-ovo-vegetariana.
Asadar, daca planuiti sa renuntati la carne, trebuie sa alegeti regimul alimentar care vi se potriveste cel mai bine: raw-vegan, vegan/vegetarian, ovo-lacto-vegetarian, lacto-vegetarian, ovo-vegetarian sau pesco-vegetarian. Nu uitati insa sa cereti sfatul unui medic si al unui nutritionist atunci cand va decideti sa faceti o astfel de schimbare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *