Zilnic apar in mass media celebrele reclame la produsele ce ar trebui sa ajute la prepararea unei mancari „sanatoase” si gustoase. Apar in plicuri subtiri, viu colorate sau sub forma unor cuburi concentrate, insa, dincolo de aspectul fermecator al produsului care ar trebui sa ofere supei un gust mai bun, fripturii o aroma savuroasa sau salatei un gust intens ce ramane apoi iritant pe cerul gurii, nu sunt altceva decat produse chimice suflate pe alocuri cu o urma de morcov, ardei rosu sau patrunjel deshidratat.
Marile firme le promoveaza intens prin diferite campanii publicitare, mamele si gospodinele le cumpara, saptamana de saptamana, luna de luna, ani la rand, neconstientizand ca in fiecare inghititura se afla cateva grame de „otrava”.
In prezent, moda impune mancarea bio. Desi fenomenul a luat amploare, putini il inteleg cum trebuie. De ce sa mai cumparam rosii, morcovi, salata, mere sau pere cu gust, de la piata, de la batranica cu degete muncite si batute de timp, daca, imediat dupa, dam o fuga pana la supermarket, la raionul de condimente? Producatorii ne imbie sa le cumparam, incercand sa ne convinga ca de faptul ca aceste produse impreuna cu semipreparatele sunt facute pentru a ne ajuta sa castigam timp liber, timpul petrecut cu cei dragi si sa il petrecem cat mai putin in bucatarie. Insa, folosite timp indelungat, aceste produse, in loc sa ne ajute, mai degraba scurteaza timpul, sanatatea si viata noastra si a celor dragi, pentru care gatim.
Recomandam inlocuirea acestor produse cu unele facute acasa, in bucataria proprie. Nu necesita mult timp, nu necesita efort, necesita doar putina imaginatie. Cativa ardei rosii sau verzi, cateva legaturi de patrunjel, cativa morcovi rasi. Toate legumele pot fi selectatete dupa gust sau dupa culoare (totul tine de imaginatie) si aranjate intr-o compozitie vie si sanatoasa, in pungi mici biodegradabile sau in folie de aluminiu. Cantitatea poate sa difere, iar preparatul obligatoriu, trebuie tinut la congelator pentru pastrarea vitaminelor si a gustului.