Potrivit unui raport secret al Bancii Mondiale, biocarburantii au determinat cresterea preturilor la produsele alimentare la nivel mondial cu pana la 75%. Raportul respinge ideea conform careia seceta din Australia si cresterea cererii din India si China ar fi cauzat cresterile costurilor produselor alimentare.
„Liderii politici tind sa ignore dovezile puternice care arata ca biocarburantii sunt un factor major in recentele cresteri ale preturilor la produsele alimentare”, a declarat Robert Bailey, consilier de politica de la Oxfam. „Este imperios necesar sa avem o imagine completa. In timp ce politicienii se concentreaza pe pastrarea lobby-urilor in industrie, oamenii din tarile sarace nu isi pot permite suficient pentru a se hrani „. Cresterea preturilor la produsele alimentare au impins 100 de milioane de oameni din intreaga lume sub pragul de saracie si au starnit revolte din Bangladesh pana in Egipt, estimeaza Banca Mondiala.
Ministrii guvernului au descris preturile mai mari la produsele alimentare si preturile combustibililor ca fiind „prima criza economica reala a globalizarii”. Raportul „ar pune Banca Mondiala intr-o zona fierbinte cu Casa Alba” si de aceea nu a fost publicat. Guvernul american sustine ca biocombustibilii contribuie cu o crestere de aproximativ 3% la preturile produselor alimentare.
Dar nu este vorba doar de SUA care ar trebui sa se simta „jenata” de constatarile din raport. Uniunea Europeana este de asemenea un jucator important in privinta pietei biocombustibillior. Recent, Comitetul stiintific al Agentiei Europene de Mediu a solicitat suspendarea obiectivului UE de a majora ponderea biocombustibililor utilizati in transport cu 10% pana in 2020. Comitetul a solicitat un nou „studiu stiintific global cu privire la riscurile si beneficiile ecologice ale biocombustibililor”, inainte de stabilirea oricaror obiective.
Nu cu mult timp in urma, Jean Ziegler raportorul special al ONU privind dreptul la hrana, a cerut suspendarea productiei de biocarburanti si a afirmat ca biocombustibilii sunt o „crima impotriva umanitatii.” Si inainte de aceasta, Ministrul Finantelor din India, P. Chidambaram a sustinut ca este scandalos ca tarile dezvoltate sa produca culturi alimentare pentru biocombustibili, in timp ce miliarde de oameni din tarile in curs de dezvoltare o duc la limita subzistentei si incerca sa faca fata cresterilor preturilor la alimente. Se asteapta ca o presiune mai mare sa vina din partea guvernului britanic.
The Guardian a raportat anterior ca studiul britanic va mentiona faptul ca biocombustibilii au jucat un rol semnificativ la cresterea preturilor produselor alimentare la niveluri record. Oare masinile „hibrid” ne pot duce atat de departe? Ne place ideea de a transforma produsele alimentare in combustibil pentru a mentine posibilitatea deplasarii cu masina, indiferent de costuri?
Sursa: Green-Blog
Nota Editorului: guardian.co.uk – sursa articolului aparut pe green-blog.org – scrie in data de 9 iulie 2008, adica la 5 zile de la publicarea articolului preluat si de noi mai sus, ca raportul Bancii Mondiale atribuie cresterea preturilor la alimente mai multor factori, in principiu preturilor ridicate ale energiei si ale ingrasamintelor. Guardian.co.uk mai scrie ca atacul asupra biocarburantilor este o iresponsabilitate deoarece acestia reprezinta unul dintre putinele instrumente care ridica presiunea pretului la petrol, care „este principala cauza a preturilor ridicate ale energiei si ale ingrasamintelor”. In continuare publicatia explica: „atacul asupra biocombustibililor este in favoarea tarilor care produc mult petrol” – mai multe detalii apasand aici.