Conferinta ONU consacrata schimbarilor climatice de la orasul indonezian Bali

Conferinta ONU consacrata schimbarilor climatice a continuat miercuri, in orasul indonezian Bali, ajungand la etapa discutiilor la nivel inalt.

Reprezentanti din peste 180 de tari si regiuni din lume au purtat negocieri referitoare la reducerea cantitatii emisiilor de gaze cu efecte de sera. La finalul conferintei, vicepresedintele Comitetului de Stat pentru Dezvoltare si Reforma, Xie Zhenhua, a sustinut o conferinta de presa.

In ce priveste mecanismul negocierilor consacrate reducerii emisiilor poluante, reprezentantii tarilor in curs de dezvoltare propun ca acestea sa se desfasoare simultan pe doua cai: sa se formeze un grup special de lucru in cadrul Protocolului de la Kyoto, pentru a purta negocieri cu tarile dezvoltate despre responsabilitatile acestora in procesul de reducere a emisiilor de gaze cu efecte de sera si indeplinirea angajamentelor asumate in cadrul Protocolului de la Kyoto; in acelasi timp, sa indemne Statele Unite, tara care nu a semnat acest protocol, sa participe la negocieri. In caz contrar, unele tari au propus imbinarea celor doua cai pentru negocierile viitoare. Xie Zhenhua a mentionat:

„Esenta imbinarii celor doua cai de negociere este ca SUA si tarile mari in curs de dezvoltare precum China si India sa fie incluse in indicele absolut referitor la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, fapt pe care, categoric, nu-l putem accepta deoarece nu este echitabil. Conventia cadru a ONU privind schimbarile climatice prevede in mod evident principiul raspunderii comune, dar cu responsabilitati diferite.”

In opinia lui Xie Zhenhua, „tarile in curs de dezvoltare trebuie sa-si incetineasca ritmul de crestere a cantitatii emisiilor de gaze cu efect de sera, avand la baza situatia din propria tara. Speram sa realizam un echilibru intre evolutia economiei si lupta impotriva efectelor tranformarilor climatice.”

Pe timpul conferintei, delegatia chineza a purtat discutii bilaterale cu delegati din peste 30 de tari in vederea ajungerii cat mai rapide la un compromis la conferinta.

„Consider ca discutiile au avut un caracter practic. Am avut intrevederi cu reprezentanti ai unor tari in curs de dezvoltare. Am avut schimburi de opinii si cu tarile dezvoltate. De asemenea, am discutat cu presedintele conferintei si responsabili ai institutiilor ONU. In general, desi negocierile au fost dificile, pot spune ca toata lumea are acelasi obiectiv. Indiferent ce rezultate vor fi obtinute in urma negocierilor, China va adopta masuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, deoarece aceasta actiune nu numai ca se incadreaza in campania impotriva efectelor tranformarilor climatice, dar va contribui si la dezvoltarea durabila a tarii.”

Guvernul de la Beijing a adoptat, in ultimii ani, masuri practice pentru a face fata schimbarilor climatice si a obtinut rezultate remarcabile. Xie Zhenhua a spus:

„Intre 1990 si 2005, consumul de energie pe unitate din GDP a economiei chineze a scazut cu 47%, corespunzator reducerii cu 1,8 miliarde de tone de bioxid de carbon. De asemenea, ne propunem sa reducem cu inca 20%, pana in anul 2010, consumul de energie pe unitate GDP fata de nivelul anului 2005, ce inseamna ca volumul emisiilor de bioxid de carbon va scade cu 1,4 miliarde de tone. In acelasi timp dezvoltam resursele reciclabile. Numai in anul 2007, valoarea totala a fondurilor sociale investite in acest domeniul a depasit suma de 20 miliarde de dolari.”

In vederea economisirii resurselor energetice si reducerea consumului de energie, China va elimina anul viitor intreprinderile cu capacitate scazuta de productie. De asemenea, tara noastra a depus eforturi uriase pentru impadurire. Pana in anul 2020, suprafata nou impadurita din tara ar putea ajunge la 47 milioane de hectare, a subliniat Xie Zhenhua.

Sursa: Cri Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *