Si comuna Bistra vrea parc eolian pe terenurile din Valea Ierii. Primaria Avram Iancu asteapta eolienele din 2010, dar vantul sufla a paguba….
Consilierii locali din Lupsa a decis in cadrul ultimei sedinte din august sa aprobe asocierea in participatiune cu SC Cluj Wind Power SRL in vederea construirii unui parc eolian. Comuna Lupsa va participa la asociere, pentru 25 de ani, cu terenul in suprafata de 300 ha, aflat in extravilanul comunei Lupsa, in domeniul public cu destinatia de pasune. Firma SC Cluj Wind Power SRL participa cu lucrarile si fondurile necesare construirii parcului eolian.
Pana la implementarea proiectului, terenul oferit de primarie va ramane in domeniul public al comunei Lupsa care poate depune cerere de subventie pe unitatea de suprafata. Ulterior, asociatul principal va pastra dreptul de folosinta doar asupra terenului de sub aerogeneratoare si asupra terenului aferent instalatiilor electrice de descarcare, restul revenind in folosinta comunei Lupsa.
Dupa darea in folosinta a parcului eolian, comuna Lupsa va primi un beneficiul anual egal cu 3 la suta din profitul asociatiei, „dar nu mai mult de rezultatul inmultirii a 2500 euro cu numarul de aerogeneratoare care vor produce energie, inclusiv plata impozitului local aferent fiecarei fundatii construita.
Dupa efectuarea masuratorilor cadastrale si actualizarea inregistrarilor in cartile funciare, Consiliul Local Lupsa va initia formalitatile legale in vederea concesionarii terenului – aport la asociere – in scopul construirii si exploatarii parcului eolian.
Pentru ca cei 300 hectare de pasune sa nu fie scoase total din uz, in proiectul de hotarare adoptat de CL Lupsa se mentioneaza ca „ pe durata de functionare a parcului eolian, suprafetele de teren pe care nu vor fi amplasate statii eoliene si nici sisteme corespunzatoare de racordare la reteaua nationala electrica, vor fi puse la dispozitia Consiliului local pentru activitati agricole astfel incat sa nu afecteze in nici un fel dezvoltarea si exploatarea parcului eolian”. Primarul comunei Lupsa, Danut Barzan a fost imputernicit sa semneze contractul de participatiune.
In acest an, in luna mai, aceeasi firma, SC Cluj Wind Power SRL a mai contractat cu primaria comunei Ciurila, din judetul Cluj, 317,2 ha de teren privat situat in extravilanul comunei Valea Ierii, tot pentru un parc eolian. La fel, primaria comunei Bistra intentiona in luna aprilie acest an sa se asocieze in participatiune cu terenurile sale de pe Valea Ierii (paraul Zboru – judetul Cluj) in scopul realizarii unui parc eolian, tot cu aceasta firma.
Succes! Mai ales ca in judetul Alba, unicul parc eolian ce urma sa fie construit in termen 24 de luni a stagnat la nivel de contracte si avize. In iunie 2010 Consiliul Judetean Alba a aprobat construirea unui parc eolian in comuna Avram Iancu. Este prima investitie de acest gen care va fi derulata in judet. Proiectul apartinea firmei ATS Imob SRL Cluj-Napoca si consta in amplasarea a cinci centrale eoliene pe o suprafata de 24 de hectare de teren in zona Piatra Aradului, la granita dintre judetul Alba si judetul Arad. Reteaua formata din cele cinci centrale urma sa fie racordata la un post de tranformare de 20 kV. Valoarea investitiei se ridica la 17,2 milioane de lei. Suntem in septembrie 2012. Acolo nu s-a construit inca nimic. Primarul comunei Avram Iancu, dl. Sandu Heler, a declarat pentru Unirea ca investitorii au oprit lucrul din cauza faptului ca euro a crescut foarte mult.