Consiliul Superior al Magistraturii vrea un tratament mai ferm in ceea ce priveste infractiunile silvice

Primarii localit??ilor b?c?uane unde urmau s? fie restituite 43.000 ha p?dure au amânat punerea în posesie
Consiliul Superior al Magistraturii vrea un tratament mai ferm in ceea ce priveste infractiunile silvice
Consiliul Superior al Magistraturii vrea un tratament mai ferm in ceea ce priveste infractiunile silvice

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a dezbatut rapoartele Inspectiei Judiciare referitoare la respectarea dispozitiilor privind solutionarea cu celeritate a cauzelor avand ca obiect savarsirea infractiunilor prevazute de Codul silvic si practica instantelor in privinta individualizarii pedepselor pentru comiterea acestei categorii de infractiuni, se arata intr-un comunicat al CSM.

Sursa citata arata ca s-a constatat o crestere a fenomenului infractional in materia reglementata de Codul silvic, iar Sectia pentru judecatori a Consiliului a apreciat interesul public asupra acestui domeniu, considerat de importanta vitala si a hotarat ca se impune un tratament ferm, adecvat cresterii numarului de infractiuni, din partea tuturor organelor statului competente in acest domeniu.

In acest sens, Sectia a sesizat Ministerul Public, pentru actiunile ce cad in competenta sa, a Institutului National al Magistraturii pentru includerea in programele de pregatire profesionala a magistratilor a dezbaterii practicii judiciare si normelor incidente; si a informarii Ministerului Mediului si Schimbarilor Climaterice cu privire la continutul raportului IJ, in vederea intensificarii activitatii de control si supraveghere in domeniul protectiei mediului si utilizarii rationale a resurselor naturale.

„Analizand actele normative, a considerat ca legislatia corespunde necesitatii reactive a statului impotriva incalcarilor, pedepsele prevazute in functie de prejudiciu, raspunzand nevoii de aparare a ordinii de drept ( art 104- 119 din Legea 46/ 2008). Datele statistice, releva un fenomen de crestere a infractionalitatii specifice la Curtile de Apel Alba Iulia, Bacau, Cluj si Iasi. La nivel national, in perioada anilor 2012-2014, au fost inregistrate 1991 de dosare din care au fost solutionate 1809”, se arata in comunicat.

De remarcat este faptul ca nicio persoana juridica nu a fost trimisa in judecata pentru infractiuni silvice.

„In privinta activitatii instantelor, in urma verificarilor s-a constatat solutionarea cu celeritate a cauzelor, sanctiunile aplicate fiind amenda penala sau pedeapsa inchisorii.

Cu toate acestea un numar de 50 de dosare au o durata de solutionare mai mare de 2 ani”, mai arata CSM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *