Constantin Muntean a prins un somn de 55 de kilograme

0
659

Albaiulianul se poate lauda cu o pasiune veche de aproape jumatate de veac. Este un pescar impatimit si merge in Delta Dunarii de cate opt ori pe an.peste de 55 kg

Profil:
Nascut la: 8 mai 1957, Alba Iulia
Studii: Institutul Politehnic Cluj-Napoca
Familie: divortat, o fata

Pentru Constantin Muntean natura si pescuitul sunt cel mai bun antidot al problemelor existentiale. La cei 53 de ani ai sai, se poate lauda ca a cutreierat intreaga tara in cautarea celor mai bune ape pentru pescuit. Albaiulianul a pus bazele unei asociatii a pescarilor sportivi.

Pescuieste de la 3 ani si jumatate

„Este o pasiune care s-a transmis din tata in fiu. In copilarie stateam pe strada Olteniei ultima casa. Imediat dupa noi, se intindea Muresul. Eram toata ziua la apa. Tata a fost un mare pescar. Ne-a transmis si mie, si fratelui meu placerea de a da cu undita”, a spus Constantin Muntean. Pescarul spune ca a deprins tehnica de mic copil. „La trei ani si jumatate, pescuiam si treceam Muresul inot alaturi de tatal meu. Apoi, elev fiind, fugeam de la ore si veneam pe malul apei, cu ceilalti copii”, isi aminteste cu placere albaiulianul.

Considera ca pescuitul este precum un microb, care, odata intrat in sange, nu mai scapi de el. „Pentru mine este un mijloc de relaxare si singura modalitate de a-mi incarca bateriile. Dupa un week-end de pescuit, ti-e mult mai usor sa muncesti peste saptamana, iar aceasta trece mai repede asteptand un nou moment de relaxare in natura”, a mai spus albaiulianul.

Captura record, in Delta Dunarii

Constantin Muntean nu a participat la concursuri de pescuit, dar se poate lauda cu capturi pentru care l-ar invidia multi pescari. Cel mai mare peste pe care l-a prins este un somn. „In 1987 eram in Delta, pe bratul Chilia. Am prins un somn de 55 de kilograme si lung de doi metri si 10 centimetri”, povesteste pescarul.

Cea mai recenta captura este un pastrav de 3 kilograme 600 grame pe care la prins in 2008 la Gura Raului, din judetul Sibiu. Cel mai mult ii place sa pescuiasca in Delta Dunarii. „Merg si de cate opt ori pe an in Delta. E locul ideal. Imi place sa pescuiesc si la barajele de pe Valea Oltului”, a mai spus Constantin.

A infiintat asociatia „Scobarul”

In luna februarie a acestui an, Constantin Muntean, impreuna cu alti impatimiti a pus bazele Asociatiei pescarilor sportivi „Scobarul” din Alba Iulia. „Am considerat ca e binevenita o astfel de initiativa pentru ca cei pasionati de acest sport sa se reuneasca intr-o asociatie. Desi suntem infiintati de o luna de zile, avem deja peste 80 de membri. De anul acesta, pe baza unei ordonante, asociatiile pot eminte permisele de pescuit pentru pescarii sportivi”, a mai spus presedintele de la „Scobarul”. Asociatia si-a deschis filiale si in alte orase din judet, in Sebes, Campeni, Ocna Mures, Teius si Aiud.

Pentru a deveni membru al asociatiei, un pescar trebuie sa plateasca cotizatia anuala de 30 de lei. Pentru eliberarea unui permis de pescuit taxa este de 30 de lei, pentru elevi si pensionari 10 lei, iar pentru persoanele cu handicap este gratuit.

Ce activitati ofera „Scobarul”?
C.M.: „Asociatia isi propune organizarea unor cluburi de pescuit pe specialitati, respectiv -stationar- pentru crab si -spining-fly- pentru pescuitul de pastrav. Vrem ca membrii nostri sa ne reprezinte in viitoarele concursurile ce se vor desfasura la nivel national. De asemenea, dorim sa atragem cat mai multi tineri. Vom desfasura actiuni de ecologizare a malurilor apelor si popularea unor balti cu peste”.

Care este cel mai spectaculos pescuit?
C.M.: Pastravul. Se gaseste in apele din zone pitoresti, si este spectaculos deoarece este pestele care se prinde cel mai greu si are cea mai buna carne. Calitatile unui bun pescar trebuie sa fie rabdarea si perseverenta.

Ce-i place: „Imi place linistea. As putea sa stau singur, in varf de munte, pe malul unui parau, doar eu cu undita si eventual, pestii prinsi. De asemenea, imi place fotbalul. La oameni, apreciez onoarea, care este din ce in ce mai rar intalnita la semenii nostri, si respectul fata de ceilalti. Consider ca promisiunile trebuie respectate intotdeauna”.

Ce nu-i place: „Ca si oricarui pescar, imi place sa prind pestele, nu sa-l si mananc. Consum foarte putine preparate pe baza de peste. In alta ordine de idei, detest minciuna, indolenta si nesimtirea”.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.