Romania nu va mai face importuri de carbune, a declarat joi, la Paroseni, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, aratand ca in timpul mandatului sau nu au fost perfectate asemenea contracte, ele apartinand de vechea conducere a institutiei.
‘Nu se va mai face import de carbune decat daca presupunem ca minele din aici (din Valea Jiului – n.r.) nu vor putea asigura cantitatea necesara si la un pret competitiv. Pentru ca, daca vom merge pe preturi foarte mari, atunci, nu va suparati, nu vor putea sa ramana in piata. Daca urmariti ceea ce se intampla pe piata energiei, vedeti ca preturile au scazut, ceea ce determina ca toti jucatorii din piata sa ia masuri pentru incadrare in preturi, prin retehnologizare’, a afirmat ministrul delegat pentru Energie.
El a mentionat insa interesul existent al ministerului pe care il conduce pentru investitii in retehnologizarea capacitatilor de productie si in programele de mediu, astfel incat rezultanta acestora sa fie incadrarea in preturi competitive pe piata de energie.
In acest context, ministrul Constantin Nita si-a manifestat speranta ca pana in toamna anului viitor si cele patru mine de carbune din Valea Jiului, apreciate ca viabile (Lonea, Lupeni, Livezeni si Vulcan), sa intre intr-un proces de retehnologizare si sa produca la costuri competitive.
Pe de alta parte, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache, a afirmat ca la Termocentrala Mintia se deruleaza o actiune de control in ceea ce priveste importurile de carbune realizate pana la inceputul acestui an si care au fost contractate de fosta conducere a agentului economic. El a aratat ca rezultatele controlului vor fi facute publice la finalizarea acestuia.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a participat, joi, la Termocentrala Paroseni, la deschiderea lucrarilor pentru doua investitii de mediu necesare in vederea reducerii emisiilor de dioxid de sulf in atmosfera si respectarea cerintelor UE pentru depozitarea deseurilor.
Valoarea celor doua lucrari de investitii se ridica la 65,3 milioane de euro, acestea urmand sa se desfasoare pe durata a 31 de luni.