Consumul de marijuana mareste rezistenta creierului la traume

Consumul de marijuana mareste rezistenta creierului la traume
Consumul de marijuana mareste rezistenta creierului la traume

Persoanele care consuma marijuana au sanse mai ridicate de a supravietui in cazul unor traume craniene grave decat cei care nu consuma, conform unui nou studiu.

In cadrul studiului realizat intr-un spital, cercetatorii au observat ca rata de mortalitate la pacientii care au suferit traume craniene si au fost depistati pozitiv cu tetrahidrocanabinol (THC), substanta activa din canabis, este mai mica decat a celor cu acelasi tip de traume, dar fara urme de THC in sange.

„Aceste rezultate se adauga concluziilor la care au ajuns si alte studii, conform carora principiul activ din canabis ar avea un rol neuroprotector”, a sustinut David Plurad, unul dintre autorii acestui studiu.

In prealabil, au fost realizate experimente pe animale care indicau faptul ca tetrahidrocanabinolul protejeaza creierul dupa traumatisme. Nu existau insa suficiente informatii despre efectul THC asupra traumelor cerebrale suferite de oameni, conform materialului publicat in ultimul numar al revistei The American Surgeon.

In cadrul noului studiu, cercetatorii au analizat datele medicale ale unui numar de 446 de pacienti adulti tratati la Centrul Medical Harbor-UCLA din Torrance, California, care au suferit traume cerebrale. Toti pacientii au fost testati privind consumul de marijuana.

In cadrul studiului, 1 din 5 pacienti au fost testati pozitiv la THC, iar 1 din 10 si-au pierdut viata din cauza traumei craniene suferite. Aproximativ 2,4% dintre pacientii care au fost testati pozitiv cu THC si-au pierdut viata din cauza traumei craniene suferite, in timp ce, in cazul celor care nu au consumat marijuana, rata mortalitatii a fost de 11,5%.

Astfel, pacientii care au consumat marijuana se confrunta cu un risc de deces cu 80% mai scazut, prin comparatie cu cei care nu consumau, conform rezultatelor centralizate in functie de varsta, sex, severitatea traumei suferite si tipul ei.

O posibila problema a acestui studiu este legata de faptul ca testul privind prezenta THC in organism nu poate indica daca respectivul pacient este un consumator ocazional sau unul care consuma regulat. Un pacient poate fi testat pozitiv la THC dupa ce a fumat marijuana in urma cu mai multe zile sau chiar saptamani.

David Plurad a mai precizat ca, avand in vedere faptul ca marijuana nu este scumpa si poate avea unele efecte benefice de ordin medical, este importanta continuarea studiilor in domeniu.

„Nu va exista un singur raspuns, fara echivoc, daca marijuana este buna sau nociva. La fel ca majoritatea lucrurilor din viata, si in special din medicina, raspunsul este undeva la mijloc”, a concluzionat el.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,345FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente