Noi cercetari releva ca un consum regulat de galbenus de ou poate avea un impact major asupra sanatatii noastre. Specialistii cardiologi avertizeaza ca acest aliment gustos poate fi la fel de periculos ca fumatul.
Oamenii de stiinta din Canada sustin ca acest aliment des consumat la micul dejun poate bloca arterele, favorizand aparitia atacurilor de cord si a celor cerebrale. Potrivit doctorului David Spence, in ceea ce priveste nivelul de colesterol, consumul regulat de galbenusuri provoaca doua treimi din daunele produse de fumat.
Specialistul din cadrul University of Western Ontario a observat ca persoanele care consuma cel putin 3 oua pe saptamana prezinta mult mai multa placa arteriala, comparativ cu cei care consuma maxim doua galbenusuri. “Studiul arata ca odata cu varsta placa se depune treptat in artere, iar galbenusurile au rolul de a grabi procesul”, a explicat cardiologul.
La studiu au participat 1.231 de pacienti cu varsta medie de 61 de ani. In urma acestuia s-a constat ca placile de la nivelul arterelor se dezvolta periculos dupa varsta de 40 de ani. Mai mult, se pare ca ele incep sa ne afecteze in mod dramatic odata cu avansarea in varsta, dezvoltarea lor fiind incurajata de fumat si consumul regulat de oua.
Din acest motiv, dr. Spence este de parere ca cei care au un risc cardiovascular crescut ar trebui sa scoata galbenusurile din dieta.