Contaminarea aerului

incalzirea globalaContaminarea atmosferica a crescut ingrijorator in ultimii ani, iar vantul a transformat acest lucru intr-o problema la nivel mondial. Curentii de aer transporta agentii poluanti in toate zonele globului, determinand o agravare accentuata a poluarii aerului.

La baza poluarii se afla multe tipuri de gaze, picaturi si vapori care reduc calitatea aerului. In fiecare mediu interior sau exterior se afla diferite combinatii de vapori si contaminanti gazosi ai aerului. Cei mai cunoscuti contaminanti gazosi sunt: CO, CO2, hidrocarburantii, oxizii de nitrogen, de azot si ozonul. Acesti compusi chimici pot proveni din diverse reactii, principala cauza fiind arderea combustibililor fosili.

Contaminarea aerului interior este produsa de consumul de tutun, de folosirea diferitelor materiale de constructii, produse de curatire si de piesele de mobilier din casa.

Un alt factor de poluare care are un cuvant important de spus este ploaia acida. Procesul care duce la formarea ploii acide incepe cu arderea combustibililor fosili, iar dupa un lung sir de reactii se formeaza oxizii de azot care ajung in atmosfera mai ales de la motoarele vehiculelor.

Poluarea atmosferica are multe cauze, majoritatea provenind de la om, si tot atat de multe efecte distrugatoare. Este impresionant cum inconstienta noastra poate produce atata rau planetei.

Contaminarea aerului dauneaza si mediului inconjurator, afectand flora, fauna si apele. A redus stratul de ozon si a provocat schimbari climatice, ca sa nu mai vorbim de cat de grav afecteaza sanatatea.
Ce putem face noi ca locuitori ai acestei planete, ca sa imbunatatim calitatea aerului pe care il respiram ? Trebuie sa acceptam faptul ca poluarea este o problema grava la nivel mondial si ca numai de noi depinde rezolvarea ei. In acest caz, educatia are un rol decisiv. Nimic nu este mai important decat o baza solida de cunostinte pe care trebuie sa o aiba fiecare dintre noi ca sa ne putem accepta greselile si sa ne asumam responsabilitatea faptelor noastre.

Fa ceva, nu ramane indiferent, gandindu-te ca tu nu ai nicio vina !

Sursa: www.ecoportal.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *