Contorul bicicletelor, dat peste cap

Peste 500 de timisoreni si-au incalecat sambata bicicletele si au pedalat noua kilometri prin oras, in speranta ca vor mobiliza municipalitatea in sensul amenajarii unor piste adecvate.
biciclisti
Unul din primii 10 miliardari ai tarii sau mici oameni de afaceri, actori, arhitecti, familii cu multi copii, tineri, pensionari, studenti sau someri sunt cei care au pedalat in cadrul actiunii „Numaratoarea bicicletelor”, organizata de Fundatia Bega, AEGEE si alte ONG-uri ecologiste. Evenimentul de promovare a mersului pe bicicleta s-a desfasurat pe un circuit prin zonele unde se impune de urgenta amenajarea traseelor dedicate biciclistilor timisoreni: Aleea FC Ripensia, pod Michelangelo, strada Oituz, Calea A.I. Cuza, Str. Circumvalatiunii, Bd. Republicii, Gara de Nord, Bd. 16 Decembrie, zona centrala – Catedrala Metropolitana.

Miliardar pe doua roti

Multimea i-a surprins pe initiatori, ale caror estimari optimiste au fost depasite chiar de doua ori. „Vrem sa atragem atentia autoritatilor asupra necesitatii de a construi infrastructura pentru biciclisti. Din pacate, lucrarile la aceste piste sunt deocamdata in stadiul de promisiuni. Intentia noastra a fost sa facem vizibil grupul de biciclisti in cat mai multe locuri din oras”, ne-a declarat omul de afaceri Marisu Cristescu. Acesta se afla pe locul 8 in „Top 300 Capital”, alaturi de fratele sau, cu o avere estimata la peste 550 de milioane de euro. Desi are in garaj un Maserati ultimul model, merge chiar si la intalnirile importante imbracat la costum pe bicicleta. „In strainatate e ceva normal sa vezi directori de multinationale care ajung la serviciu pedaland, numai la noi daca ai bani si functie iti trebuie X6”, spune si Petru Gherman, 31 de ani, designer, imbracat intr-o tinuta intre business si casual.

„Timisoara e un risc”

Lungimea pistelor pentru biciclisti reprezinta 1% din cea a retelei stradale a Timisoarei. Aceasta insumeaza aproximativ 300 de kilometri, iar doar pe trei dintre acestia, pe Calea Aradului, Bd. Tineretii si Aleea Sportivilor, au fost amenajate piste, insa acestea nu comunica intre ele.

„Din pacate, a fi biciclist in Timisoara inseamna sa iti asumi riscuri la fiecare metru parcurs”, sustine Petru Gherman.

Pe de alta parte, Timisoara se „lauda” cu cel mai mare parc auto dupa Capitala, depasind cu brio pragul de 100.000 de masini. Numai anul acesta, in oras au fost inmatriculate aproape 30.000 de autoturisme, respectiv peste 150 in fiecare zi lucratoare.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *