Controale ale Garzii Nationale de Mediu privind incendiile din tara

Prevederi privind arderile de vegeta?ie
Controale ale Garzii Nationale de Mediu privind incendiile din tara

In perioada 01.06.2012-30.07.2012, potrivit rapoartelor comisariatelor teritoriale ale Garzii Nationale de Mediu, la nivel national s-au inregistrat un numar de 125 de incendii, pe o suprafata totala de 1.574 ha.

In functie de zona in care s-au produs, au fost identificate mai multe tipuri de incendii, dupa cum urmeaza:

Incendii de vegetatie uscata: 44 cazuri constatate in judetele Salaj, Maramures, Galati, Constanta, Iasi, Vaslui, Covasna, Harghita, Hunedoara, Valcea, Buzau, pe o suprafata totala de cca. 243 ha.

Incendii de vegetatie forestiera: 28 de cazuri constatate in judetele Arges, Prahova, Salaj, Maramures, Bacau, Iasi, Neamt, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Hunedoara, Olt, produse pe o suprafata totala de 502 ha.

Incendii de miristi: 27 de cazuri, inregistrate in judetele Calarasi, Teleorman, Salaj, Constanta, Neamt, Dolj, Olt si in Bucuresti, pe o suprafata totala de aprox. 409 ha.

Incendii de pasune: 7 cazuri, inregistrate in judetele Constanta, Covasna, Harghita, Mures, pe o suprafata totala de 90 de ha.

Incendii de vegetatie ierboasa in zona golului alpin: 3 cazuri constatate in judetele Arges si Hunedoara, pe o suprafata totala de 316 ha.

Incendii la depozite de deseuri: 8 cazuri inregistrate pe platformele depozitelor de deseuri din: Alexandria (200 mp), Botosani (500 mp), Gheorghieni (500 mp), Lugoj (20.000 mp), Reghin (focare punctiforme pe o suprafata de aprox. 10.000 mp), respectiv platforma depozitului de substante periculoase din Bucuresti (150 mp).

Incendii de alta natura (livada dezafectata, teren viran, halda de steril  ecologizata, plantatie de salcam de pe o fosta groapa de deseuri): 8 cazuri constatate in judetele Bistrita, Hunedoara, Neamt, Dolj, pe o suprafata totala de aprox. 9,55 ha.

Ca urmare a controalelor efectuate la fata locului de catre reprezentantii comisariatelor teritoriale ale Garzii Nationale de Mediu, au fost aplicate 4 sanctiuni contraventionale, dintre care un avertisment si 2 amenzi, in valoare totala de
65.000 lei. Ca masura preventiva, s-a dispus supravegherea zonelor/terenurilor in scopul evitarii producerii incendiilor de miriste, vegetatie uscata, stufaris etc.

In urma analizarii situatiilor incendiilor enumerate mai sus, s-a stabilit urmatoarele cauze care au stat la baza producerii acestor incendii:

  1.  jar/scanteie/focuri in aer liber/chibrituri aprinse/efect termic al unui obiect incandescent/culegatorii de fructe de padure (Teleorman, Neamt, Maramures, Constanta, Brasov, Covasna, Hunedoara, Maramures),
  2. aprindere intentionata/foc nesupravegheat/igienizare teren (Arges, Vaslui, Alba, Dolj),
  3.  autoaprindere (Teleorman, Bucuresti, Botosani, Iasi, Harghita),
  4. descarcari electrice (Prahova, Mures),
  5.  joaca copiilor (Calarasi, Dolj),
  6.  cauze neidentificate (Calarasi, Prahova, Bucuresti, Maramures, Bistrita, Bihor, Galati, Constanta, Bacau, Harghita, Mures, Hunedoara)

In scopul evitarii producerii altor incendii, Garda Nationala de Mediu a luat masuri de prevenire si reducere a riscurilor de incendiu, prin informarea tuturor administratiilor publice locale, ocoalelor silvice, precum si a societatilor comerciale cu profil agricol asupra obligativitatii informarii cetatenilor si a organizarii de patrule in zonele cu risc
de incendiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *