Sibiul doreste se foloseasca mai multa energie regenerabila

Sibiul doreste se foloseasca mai multa energie regenerabila

Municipiul Sibiu cunoscut ca primul oras romanesc ajuns in 2007, Capitala Culturala Europeana, doreste acum sa fie un „Oras inteligent”, unde sa se foloseasca mai multa energie regenerabila, a anuntat joi, primarul Klaus Iohannis. Proiectul va costa, intr-o prima faza, de cercetare, 30 de milioane de euro, pentru care, initiatorii acestuia spera sa obtina si fonduri europene,

Daca acest proiect va fi pus in practica, atunci sibienii vor avea contoare care sa le arate si banii cheltuiti, nu doar kilowatii consumati, a spus primarul. „Proiectul mi se pare foarte bun si cred ca s-ar potrivi Sibiului. Este oportunitatea noastra sa introducem Sibiul in acest domeniu foarte nou la noi in tara, acela de utilizare a energiilor regenerabile. Proiectul ar asigura orasului o perspectiva pentru un viitor care nu ar mai depinde de energia produsa conventional, cu resurse care nu se regenereaza si care produc poluare”, a declarat primarul Klaus Iohannis, intr-o conferinta de presa.

Primul pas se va face in decembrie 2012, cand proiectul va fi depus la Directoratul General al Comisiei Europene pentru obtinerea finantarii europene. „Daca contributia partenerilor si alte detalii initiale ale proiectului sunt stabilite, atunci proiectul va putea fi depus in luna decembrie 2012 la Directoratul General al Comisiei Europene pentru obtinerea finantarii europene. Chiar daca sansele de obtinere a acestei finantari se situeaza statistic la 20%, cred ca merita efortul ca macar sa incercam”, a mai spus Iohannis.

Edilul municipiului a recunoscut ca, deocamdata, nu se poate estima costul total al proiectului. Se estimeaza, ca doar studiile de cercetare ar putea costa 30 de milioane de euro, bani din care autoritatile ar putea contribui cu o cofinantare de 40 de procente. Pentru ca acest proiect sa beneficieze de fonduri europene, este nevoie de un proiect amplu care sa cuprinda trei orase din trei tari diferite.

O echipa de specialisti condusa de Dr. Stelian Alexandru Gal, presedinte al Centrului Roman al Energiei a fost prezenta marti, 31 iulie, la sediul Primariei Sibiu pentru a prezenta o propunere de proiect pentru implementarea in Sibiu a proiectului „Smart Cities”. Specialistii au fost primiti de primarul Klaus Iohannis si o echipa din cadrul Primariei Sibiu.

Obiectivul proiectului este acela de a amenaja la nivelul orasului sau cartierelor acestuia, un sistem energetic integrat, optimizat atat in ceea ce priveste cresterea eficientei energetice, cat si in ceea ce priveste reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Concret, prin folosirea energiilor regenerabile (panouri solare, energia eoliana, etc), prin modificari aduse cladirilor care sa conduca la o mai mare eficienta energetica (izolarea peretilor, utilizarea unei mai bune tamplarii, etc), prin utilizarea celulelor fotovoltaice in generarea de energie termica sau electricitate, prin integrarea in comunitate a autovehiculelor electrice, prin modernizarea iluminatului public, prin incurajarea folosirii transportului in comun sau a bicicletei in defavoarea autovehicului propriu, Sibiul ar fi ceea ce se numeste un Oras inteligent.

Pentru implementarea acestui concept in municipiul Sibiu echipa proiectului va configura o infrastructura de cercetare tip Microgrid in Sibiu, prin crearea unui site-pilot al sistemului de management energetic al municipiului si apoi va pune in aplicare proiectul pilot Smart Grid, adica Retea inteligenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *