Copaci cu panglici funerare. Protest impotriva desfiintarii parcului Eminescu la Arad

Copaci cu panglici funerare. Protest impotriva desfiintarii parcului Eminescu la Arad
Copaci cu panglici funerare. Protest impotriva desfiintarii parcului Eminescu la Arad
Copaci cu panglici funerare. Protest impotriva desfiintarii parcului Eminescu la Arad

La miting, ca la inmormantare. Protest impotriva transformarii Parcului Eminescu in parcare.

ARAD. Peste 200 de persoane au participat sambata la mitingul de protest organizat de reprezentantii mai multor asociatii aradene impotriva intentiei administratiei locale de transformare a Parcului Eminescu in parcare. In ciuda vremii extrem de nefavorabile adunarilor publice, actiunea de protest s-a desfasurat asa cum a fost ea planificata. Si oamenii au venit cu mic, cu mare, „inarmati” pancarte, cu mesajul clar: „Parc, nu parcare!”
Printre cei prezenti la eveniment, la Crucea Martirilor din parc, s-au aflat reprezentanti ai organizatiilor civice, arhitecti, peisagisti, medici, profesori, elevi, pensionari, dar si oameni politici.

„Nu parcati pe locul lui Eminescu!”
In cadrul evenimentului, aproape toti copacii din parc au fost infasurati in panglici funerare, pe care erau inscriptionate mesaje de genul: „Ne intalnim in rai”, „Vei ramane vesnic in amintirea noastra”, „Adio inger drag, sincere condoleante”, „Odihneste-te in pace”… Participantii au afisat pancarte cu inscriptii inspirate si din Eminescu: „Pe langa plopii fara sot adesea am trecut / Dar ca primar i-am taiat toti, parcare am facut!”; „Nu parcati pe locul lui Eminescu”. Au fost si mesaje legate de trafic: „O bicicleta in plus egal un autoturism in minus”.

Scrisoare deschisa

„Nu puteam asista la distrugerea unui simbol local. Spun ca doresc sa mute parcul. Acest lucru nu e posibil. Pentru ca pe o placa de beton poti sa amenajezi spatiu verde, poti pune gazon, poti planta niste flori, dar un parc nu are cum sa fie realizat”, a spus, de la bun inceput, Sebastian Bulumac, unul dintre organizatorii actiunii de protest. Teodor Gheorghiu, arhitect si profesor la Facultatea de Arhitectura din Timisoara si vicepresedinte al Asociatiei Pro Urbe Arad, a subliniat ca exista, in tara, o tendinta de a se distruge parcurile. Si a precizat ca Parcul Eminescu are o serie de elemente extrem de valoroase de vegetatie, care sunt protejate. A mai spus ca distrugand spatiile verzi, noi vom deveni tot mai bolnavi, iar „aceasta parcare este inutila!”

Lanturi contra drujbe

Cristian Moisescu, fost primar al orasului, a propus celor prezenti ca atunci cand vor veni cu drujbele, sa taie pomii, „sa ne legam cu lanturi de pomi”. Alpinistul Torok Zsolt si-a exprimat, la randul sau, indignarea fata de initiativa administratiei.

Rebecca Bedelean, de la Asociatia Peisagistilor din Romania – Filiala Teritoriala Vest, a vorbit despre scrisoarea deschisa expediata mai multor institutii publice din Arad, precum si la Ministerul Mediului si la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pe aceasta problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *