Copaci pentru tot orasul: In aceasta toamna, in Oradea vor fi plantati peste 800 de puieti, fiecare cu o garantie de doi ani

Copaci pentru tot ora?ul: În aceast? toamn?, în Oradea vor fi planta?i peste 800 de puie?i, fiecare cu o garan?ie de doi ani
Copaci pentru tot orasul: In aceasta toamna, in Oradea vor fi plantati peste 800 de puieti, fiecare cu o garantie de doi ani
Copaci pentru tot orasul: In aceasta toamna, in Oradea vor fi plantati peste 800 de puieti, fiecare cu o garantie de doi ani

Toamna se numara puietii. Primaria a licitat plantarea a 809 arbori in 36 de amplasamente din oras, cei mai multi urmand sa fie saditi de-a lungul malurilor paraului Peta.

Noutatea acestei campanii este ca firma castigatoare va trebui sa ofere o garantie de doi ani fiecarui arbore in parte. Altfel spus, daca in urmatoarele 24 de luni copacul se usuca sau se imbolnaveste, firma va fi obligata sa planteze altul, pe cheltuiala sa.

Umbra pe Peta

Potrivit caietului de sarcini intocmit de Primarie, 210 copaci vor fi saditi in aceasta toamna pe malurile Petei: 60 de arini, frasini si aceri pe malul de pe strada Octavian Goga, alti 70 de aceri si tei in strada Fagarasului, iar 80 de salcii, aceri si arini intre podul Cantemir si strada Alexandru Andritoiu.

45 de platani, paducei si frasini vor ajunge pe strada Atelierelor, iar 30 de platani pe ambele maluri ale Crisului in zona Colegiului Emanuil Gojdu. Pe strada Ion Bogdan, langa scoala cu acelasi nume, vor fi saditi 80 de pruni ornamentali si paducei, iar pe Calea Borsului alti 80 de pruni ornamentali. De asemenea, in Parcul Petofi Sandor vor fi plantati 7 stejari, singurii din aceasta specie cuprinsi in actuala campanie. Pe langa aceste zone, vor mai fi saditi arbori pe strazile Dimitrie Cantemir, Gradinarilor, Bumbacului, Calea Aradului, Nicolae Iorga, Roman Ciorogariu si altele.

Copaci cu conditii

Toti copacii vor trebui sa aiba o inaltime de minimum doi metri si o circumferinta a trunchiului de cel putin 12 centimetri, conditii impuse de municipalitate pentru ca sansele ca pomii sa prinda radacini sa fie cat mai mari. Vara, pe timp de seceta, acestia vor trebui udati, ca sa nu se usuce. In plus, la plantare, fiecare arbore va trebui sa aiba un tutore, adica un suport din lemn ce-l va ajuta sa creasca drept.

Daca puietii nu se vor prinde ori se vor usca in doi ani de la data plantarii, firma care i-a sadit va avea obligatia sa replanteze altii in locul lor. Care va fi firma, ramane ca Primaria sa stabileasca, in urmatoarele zile. Plantarile propriu-zise vor demara abia dupa ce procedura de licitare va fi incheiata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *