Copacii furati cu bucata

0
290

ILEGALITATI – Reteta rurala de la Rusetu – Buzau

Departe de ochii satenilor si ai autoritatilor de la Mediu, din mai multe liziere situate la marginea comunei buzoiene Rusetu au disparut, peste noapte, sute de copaci nemarcati. Un jaf la drumul mare cum ar spune romanul.

De altfel daca ai avea ocazia sa strabati zona defrisata iti poti da seama ca acolo lucrurile s-au facut fara noima si fara ca autoritatile competente sa cunoasca deocamdata proportiile taierilor. Mai grav este ca la mijloc este implicata chiar Primaria care a obtinut o aprobare de defrisare, doar pentru o anumita cantitate, motiv pentru a cioparti si arbori nemarcati. Garda de Mediu si Politia au declansat o verificare iar presiunile asupra anchetatorilor au aparut deja.

La mai bine de doi kilometri de iesirea din comuna buzoiana Rusetu inspre Pogoanele, lizierele arata de parca un orb urias a cosit printre miile de salcami. In realitate, se poate observa cum drujbele au taiat zeci de copaci marcati insa nu au iertat sute de arbori din jur dar care nu aveau acel insemn verde specific pentru defrisare. Ei bine, mergand la pas, este vadit cum la un salcam taiat cu acte-n regula alti maxim cinci „frati” mai mari din apropiere au disparut. Culmea este ca arborii nemarcati sunt mai mari de grosime, cu diametru, in medie, de 35 de cm.

CINE A TAIAT? Potrivit primului Comunei Rusetu, George Merisor, Primaria a avut o autorizatie din partea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic Focsani care are in competenta si judetul Buzau. Un aviz pentru 138 de metri cubi de salcami. De la eliberarea autorizatiei si pana la respectarea acesteia a fost cale lunga din moment ce la fata locului numarul copacilor nemarcati rasi din liziere sunt de ordinul sutelor.

Deocamdata primarul George Merisor nu are nici o explicatie pentru copacii taiati in plus insa va trebui sa gaseasca pentru ca Politia si Garda de Mediu au demarat cercetari in acest caz. „Sunt vizate taieri de arbori nemarcati de pe o plantatie de salcami din comuna”, confirma subcomisarul Florina Cruianu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Buzau. „Exista intr-adevar multi copaci nemarcati taiati la fata locului. In mod normal nu ar fi trebuit sa se intample asa. Vom cere Primariei actele pe care le detin si vom inventaria, ce-i drept cu greutate, pentru ce au ei aprobare si cat s-a defrisat fara aviz”, declara comisarul Petrache Dobre de la Garda de Mediu Buzau.

INTIMIDARI. Nici nu au apucat bine sa inceapa ancheta si reprezentantii Garzii de Mediu au fost sunati de primarul comunei Rusetu, George Merisor, care i-a luat la rost. „M-a sunat chiar primarul si mi-a spus pe un ton rastit ca nu e bine ce facem noi si ca nu are timp sa se prezinte la Garda de Mediu cu actele pe care noi i le-am cerut. Mi s-a parut sfidatoare atitudinea primarului si neprincipiala pana la urma pentru ca nu ii sunt subordonat si nu ne invata el cum sa ne facem meseria”, ne-a declarat comisarul-sef de la Garda de Mediu Buzau, Carmen Ichim.

O intrebare fireasca: unde s-au dus lemnele taiate alandala? Gurile rele din sat ne-au sfatuit sa nu le cautam in vreun depozit al primarului sau vicelui pentru ca am pierde timpul. Asta pentru ca bucatile de copaci ar fi ajuns pe la multi localnici drept moneda de schimb pentru voturile de la apropiatele alegeri locale. Referitor la acest amanunt, evident ca nimeni nu recunoaste nimic. Posibil, din moment ce lemnele au ars deja in sobele calde ale electorilor din comuna Rusetu.

Sursa: Jurnalul National/a>

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.