Copacii – sursa de energie ecologica

copacConectarea electrozilor la trunchiul copacilor pentru a colecta electricitate poate suna ca un fapt SF, insa aceasta idee incepe sa starneasca interesul din ce in ce mai mult. Daca ideea va fi pusa in practica, padurile ar putea sa devina sursa de energie necesara formarii unei retele de monitorizare a sanatatii ecosistemului sau ar putea avertiza din timp inceperea focurilor in paduri.

Copiii din intreaga lume care au participat la experimentul folosirii cartofului ca baterie stiu ca materialul vegetal poate fi o sursa de electricitate. In cazul copacilor, energia provine din reactiile de reducere si oxidare in contact cu electrozii, care sunt formati din 2 metale diferite – de obicei cupru si zinc. Acelasi efect se obtine si atunci cand se conecteaza electrozii la un trunchi de copac si pamantul din apropiere.

Insa anul trecut, echipa lui Andreas Mershin de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) a demonstrat ca si utilizarea electrozilor din acelasi metal creeaza un curent, ceea ce inseamna ca exista si alta energie prezenta. Mershin crede ca electricitatea se formeaza din cauza unei diferente de pH dintre copac si sol, un dezechilibru mentinut de procedeele metabolice ale copacului.

Totusi aceasta descoperire naste o intrebare si anume, daca acest mic impuls electric produs de copaci poate fi folosit?Copacii sunt capabili de a produce un constant impuls electric masurat intre 20 si cateva sute de milivolti – un indice mic fata de cei 1,5 volti necesari pentru o baterie standard AA dupa cum afirma Babak Parviz, un inginer specializat in electricitate de la Universitatea din Washington. „Circuitele normale nu functioneaza cu un impuls electric atat de mic asa ca trebuie sa gasim o modalitate de a converti acesti volti in ceva ce poate fi utilizat”, a spus el.

Echipa sa a reusit sa obtina o cantitate suficienta de electricitate produsa de artari prin instalarea unui instrument numit convertizor de intensificare a voltilor. Convertizorul intra in starea de stand-by o perioada de timp, adunand energia produsa de catre copaci, periodic eliberand 1,1 volti.

Parviz crede ca energia produsa de copaci poate fi folosita la incarcarea unei retele de monitorizare a mediului inconjurator pentru cercetarile ecologice. Si, adauga el, cum componentele electronice continua sa se micsoreze si sa utilizeze cat mai putina energie, este posibil ca electricitatea produsa de copaci sa fie folosita pentru o gama larga de produse intr-o buna zi.

Echipa lui Parviz nu este singura care incearca sa foloseasca energia produsa de copaci. Voltree Power, o companie cu sediul in Canton, Massachusetts, a infiintat un circuit alimentat cu energia copacilor in 2005, a afirmat directorul companiei, Stella Karavaz. Firma ei foloseste energia produsa de copaci pentru a alimenta senzorii care monitorizeaza temperatura si umiditatea din paduri. La inceputul anului, aceeasi companie a experimentat crearea unei retele de senzori wireless pentru detectarea focurilor izbucnite in paduri.

O alta sursa ecologica de energie care poate fi utilizata este apa evaporata de frunzele copacilor, dupa cum afirma Michel Maharbiz de la Universitatea din California, Berkely. Echipa sa a aratat recent ca apa evaporata poate functiona ca o pompa mecanica si efectul poate fi folosit ca sursa de energie.

Sursa: http://www.newscientist.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *