Profesorii lor, corodonatorii Laura Ienei si Flaviu Zancu si Claudia Zbarcea au explicat copiilor ca aproape toate resursele naturale ale Terrei sunt neregenerabile si se vor epuiza intr-o buna zi, iar pentru ca acestea sa tina cat mai mult, trebuie conservate si reciclate. Profesorii au rugat copiii sa retina ca reciclarea presupune colectarea, separarea si valorificarea materialelor pentru a putea fi folosite din nou. Copiii au aflat ca reciclarea tine cont de principiul celor trei R: Reducerea (utilizarii resurselor in fabricarea produselor necesare in viata de zi cu zi), Refolosirea (obiectelor), Reciclarea (deseurilor).
Practica si caritate
Dupa lectia de teorie in timpul careia au fost invatati ca nimic nu se pierde, totul se transforma, copiii au trecut la “exercitii” cu “al doilea R”. . Impreuna cu coordonatorul proiectului Mircea Mitran si cu cei doi profesori, elevii au fost provocati sa refoloseasca obiecte pentru a crea jucarii, mai exact roboti (inspirati din desenele animate). Provocarea a fost suficient de mare pentru ca elevii sa isi dea drumul imaginatiei, creandu-i pe Eminem, Optimus Prime, Megatron, Wally, Megaman Zero Alpha, Heatblaster, Humungousaur etc.
Odata creati robotii, acestia au fost pregatiti pentru a inveseli, prin donatie, copiii de la Gradinita nr. 16 Oradea.
La finele actului creativ, toti elevii de la Oltea Doamna stiau sa explice efectele benefice ale reciclarii: reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, redarea circuitului economic a unei importante cantitati de materie prima, reducerea cantitatii de gunoaie depozitate la rampe, reducerea poluarii aerului si a apei.