Salvarea rasei Copoiul Ardelenesc, in atentia Asociatiei Chinologice din Romania

0
952
Salvarea rasei Copoiul Ardelenesc, în atenția Asociației Chinologice din România
Salvarea rasei Copoiul Ardelenesc, in atentia Asociatiei Chinologice din Romania

Copoiul Ardelenesc. Expozitie Chinologica la Alba Iulia – Salvarea rasei Copoiul Ardelenesc, in atentia Asociatiei Chinologice din Romania

Un moment deosebit in cadrul Expozitiei Chinologice Alba Carolina Cup, desfasurata in acest sfarsit de saptamana la Alba Iulia, a fost prezentarea Copoiului Ardelenesc, o rasa pe cale de disparitie din care exista, potrivit specialistilor, doar cateva zeci de exemplare pe teritoriul Romaniei si Ungariei.

Acesta este si motivul pentru care se fac demersuri pentru infiintarea unui club al crescatorilor de Copoi Ardelenesc si obtinerea de documente pentru exemplarele de pe teritoriul tarii noastre, astfel incat sa se poate realiza o afiliere la Asociatia Chinologica din Romania ai carui reprezentanti au declarat ca doresc salvarea si revitalizarea acestei rase.

In acest scop, in judetul Alba a luat fiinta recent Asociatia “Copard”, pentru promovarea Copoiului Ardelenesc, avand ca principal obiectiv popularizarea acestei rase ca una specifica zonei Transilvaniei si militand pentru nealterarea ei.

Potrivit presedintelui Asociatiei Copard, Dan Teodor, Copoiul Ardelenesc este un caine care s-a format de-a lungul timpului in conditiile de clima, de relief si de vanatoare specifice Transilvaniei. A fost antrenat si selectionat pentru a fi in stare sa tina urma vanatului pe distante foarte lungi si in conditii foarte grele. Toata forma lui, atletica si armonioasa, denota asta. Il ajuta si simtul olfactiv extraordinar de dezvoltat, orientarea in teren, dar si rezistenta la efort, perseverenta si devotamentul exemplar care nu de putine ori merge pana la supremul sacrificiu. Este un caine rezistent si la caldurile verilor si iarna la frig napraznic. Este un caine primitiv, rezistent la boli si la suferintele fizice iar peste toate este un caine foarte independent, cu mult caracter. Trebuie sa fii in stare sa-l intelegi, sa-l domini, sa-l controlezi, si nu cu forta, ca altfel nu te va baga in seama. Va vana de capul lui si nu vei reusi sa faci echipa cu el. Este de asemenea devotat familiei si un foarte bun caine de casa.

In competitia de la Alba Iulia s-a realizat in acest an si un record – cel mai mare numar de Copoi Ardelenesti prezenti la o expozitie de frumusete deoarece acestia nu sunt obisnuiti cu ringurile ci se simt in largul lor in padure, la vanatoare. In prima zi s-au inscris 13 exemplare iar in a doua zi 14, sosite de la Zalau, Sibiu, Rupea si din judetul Alba.

Pe langa premiile stabilite de juriul concursului, Asociatia Copard a inmanat alte 3 premii ”Copard Nr.1”, ”O viata dedicata Copoiului Ardelenesc” – ambele castigate de Ioan Valea din Mesentea si ”Cea mai buna monta” – castigat de Dan Teodor din Razboieni. In plus, reprezentantul Asociatiei Chinologice din Romania i-a anuntat pe proprietari ca sunt invitati cu totii la Expozitia Chinologica de la Bucuresti, din 8-9 septembrie, unde pentru Copoii Ardelenesti inscrierea va fi gratuita.

”Ne dorim sa facem un club al Copoiului Ardelenesc. Ne luptam sa avem cat mai multi caini cu acte. A fost cel mai mare numar de Copoi Ardelenesti prezenti la o expozitie de frumusete dar ne dorim sa avem si propriile noastre concursuri de munca, unde acesti caini isi pot demonstra cel mai bine calitatile. Arbitrii au fost surprinsi de numarul si de calitatea exemplarelor inscrise in concurs si am primit felicitari. Ne bucura foarte mult sprijinul si intelegerea acordate de Consiliul Judetean Alba dar si de Asociatia Chinologica din Romania. Vom continua demersurile pentru revitalizarea aceste rase, suntem datori sa facem cat mai mult pentru promovarea si recunoasterea ei avand in vedere ca provine din zona noastra, din Transilvania”, a declarat la sfarsitul competitiei presedintele Asociatiei Copard, Dan Teodor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.