Coralii, salvati prin impulsuri electrice

In urma cu cativa ani, luxuriantul recif de corali al insulei indoneziene Bali era pe punctul de a fi distrus, afectat de temperaturile in crestere, de exploziile de dinamita ale pescarilor si de deversarile de cianuri.

Astazi, reciful e plina refacere, gratie unei solutii pe cat de ingenioase, pe atat de surprinzatoare: electricitatea.

Reciful a fost inconjurat de o complicata structura metalica scufundata in golf, care transmite mici impulsuri de electricitate prin cabluri conectate la corali. Electricitatea ajuta coralii sa se dezvolte si sa-si revina de pe urma poluarii. Proiectul de reabilitare a recifului din Bali, intitulat „Bio-Rock”, a fost gandit de omul de stiinta Thomas Goreau si de arhitectul Wolf Hilbertz.

Cei doi au construit structuri similare in alte 20 de tari, insa experimentul din Bali este cel mai extins. Reciful de corali din golful Pemuteran, de pe malul nordic al insulei, fusese afectat grav de temperaturile mari si de metodele agresive de pescuit ale localnicilor, care deversau cianuri pentru a paraliza pestii, iar apoi ii culegeau cu plasele.

In aceste conditii, metodele traditionale de reabilitare nu puteau avea succes. In doar cativa ani, structura racordata la electricitate si-a demonstrat eficienta, salvand de la disparitie reciful.

In ciuda succesului repurtat, cei doi autori ai proiectului au fost nevoiti sa admita unele critici, potrivit carora instalarea structurilor metalice este costisitoare, iar dependenta de electricitatea obtinuta prin mijloace traditionale contribuie la incazirea globala.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *