Corbii, la fel de inteligenti ca si copiii

Revista The Proceedings of the National Academy of Sciences, citata de Daily mail, a publicat un studiu despre un corb britanic care a reusit sa prinda o bucata de fir de un carlig, ca mai apoi sa foloseasca obiectul pentru a scoate o galeata cu viermi dintr-un tub. Insa aceasta nu este singura data in care corbii si rudele sale, ciorile, au construit diferite unelte.
corbi
In 1998, in seria „Life of Birds”, realizata de BBC, se arata cum un grup de ciori din Japonia arunca nuci pe strada. In momentul in care masinile treceau, nucile erau sparte. Insa ce este si mai surprinzator este faptul ca pasarile nu au ales un drum la intamplare, ci unul pe unde trec si pietoni. Atunci cand se facea verde la pietoni, respectiv rosu la masini, ciorile veneau si adunau nucile sparte.

Revista Science a prezentat, in 2002, un alt caz de acest gen in care o cioara, denumita Betty, a reusit sa isi dea seama cum sa foloseasca bucati de sarma pentru a procura mancare din locuri inaccesibile. Firele folosite de Betty la confectionarea carligelor erau unele flexibile, un material ce nu se intalnea in habitatul natural al acesteia. In lipsa mainilor, Betty a prins un capat al firului de ceva solid, ca apoi sa-l rasuceasca cu ciocul.

Unele animale prezinta o capacitate mare de a invata lucruri noi, insa Betty nu a fost invatata de nimeni ce sa faca si nici n-a vazut alta cioara facand acest lucru. Doar a reusit sa gaseasca o rezolvare noua la o problema pe care o avea.

Aceste pasari au o memorie foarte buna, de multe ori fiind observat faptul ca sunt dispuse sa zboare pe distante foarte mari numai pentru a-si proteja mancarea de dusmani. Majoritatea animalelor isi ascund surplusul de mancare, de obicei ingropand-o in pamant, insa corbii si ciorile sunt mai inteligente si stiu ca pot fi vazuti ingropand mancarea. In cazul in care considera ca au fost vazuti de vreun dusman, atunci dezgroapa mancarea si o duc in alta parte.

Aceste pasari sunt capabile chiar sa detecteze fetele si miscarile ochilor oamenilor, chiar mai bine decat o fac caini sau maimutele.

Chiar daca aceste lucruri se intampla frecvent, totusi foarte multe persoane refuza sa creada ca pasarile au „creier”, deoarece inteligenta este asociata cu mamiferele, in general.

Cu siguranta pasarile au un creier ce nu se aseamana cu cel al oamenilor, intrucat lipseste neocortexul – zona din creier ce este responsabila de gandirea complexa. Insa corbii si ciorile au o parte de creier ce nu se intalneste la oameni, denumita nidopallium, care este foarte bine dezvoltata si ar putea avea acelasi rol ca al neocortexului.

Daca in secolul XX oamenii de stiinta puneau „inteligenta” cainilor, soarecilor, sau a maimutelor pe seama instinctului, in zilele noastre specialistii sunt de parere ca unele animale chiar prezinta semne clare de inteligenta, ratiune si gandire abstracta.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *