Pana in 2030 emisiile globale de dioxid de carbon vor creste cu peste 39%, daca nu se vor infiinta noi reguli si nu se vor incheia alte protocoale pentru a stopa incalzirea globala. La sfarsitul acestui an, mai bine de 200 de natiuni se vor intalni la Copenhaga pentru a incheia un nou acord privind emisiile de gaze cu efect de sera, acord ce il va inlocui pe cel de la Kyoto, care expira in 2012.
Fara un acord nou in care sa fie sustinute tehnologiile emergente, precum energia solara sau eoliana, si care sa propuna ingroparea dioxidului de carbon sub pamant, emisiile de gaze din intreaga lume ar putea atinge 40,4 miliarde de tone metrice pana in 2030, fata de 29 miliarde de tone metrice, inregistrate in 2006, dupa cum arata Energy Information Administration, departamentul de statistica al Ministerului american de Energie.
Majoritatea cercetatorilor sunt de parere ca emisiile de gaze trebuie reduse cu 80 de procente pana in 2050, pentru a evita aparitia valurilor de caldura si a secetelor. Este de asteptat ca cea mai mare cantitate de emisii de gaze cu efect de sera sa provina din tarile in curs de devoltare, precum China si India, unde se ard cantitati insemnate de carbune.
„Cu o crestere economica puternica si cu un consum mare de combustibil fosil, este de asteptat ca cea mai mare parte a emisiilor de dioxid de carbon sa se inregistreze in tarile in curs de dezvoltare”, se arata in raportul EIA, citat de Reuters.
Pana in 2030, emisiile de dioxid de carbon produse de tarile in curs de dezvoltare vor atinge 25,8 miliarde de tone metrice, in timp ce poluarea provenita din tarile bogate va ajunge la 14,6 miliarde de tone metrice.
Dupa China, America este cel mai mare poluator din lume, insa poluarea pe cap de locuitor de aici este de cinci ori mai mare decat in China.
Tarile in curs de dezvoltare au declarat ca tarile bogate sunt responsabile de emisiile de gaze cu efect de sera, inca de cand a inceput Revolutia Industriala.
Sursa: Intact News