Corneliu Dica, unul dintre cei mai activi jucatori pe piata eolienelor dobrogene

Corneliu Dica, unul dintre cei mai activi jucatori pe piata eolienelor dobrogene

Poate ca unul dintre cei mai activi jucatori pe piata eolienelor dobrogene este Corneliu Dica.
S-a facut remarcat, cu multi ani in urma, ca director in cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime.

Trecut in zona privata, Dica a simtit, la un moment dat, „febra” eolienelor. Si a reusit sa lucreze, in Dobrogea, cu CEZ sau Iberdrola. Grupul de firme Eolica s-a dezvoltat si parea sa-i aduci lui Corneliu Dica numai avantaje. Numai ca primele luni ale lui 2012 i-au creat ceva neplaceri. In urma unor actiuni, ca administrator al SC Eolica Dobrogea SRL, Dica a fost certat de elvetienii de la Eolica Dobrogea GMBH si amenintat cu alungarea. In 2008, patru proiecte eoliene avand ca beneficiar Eolica Dobrogea erau depuse la Agentia pentru Protectia Mediului. Era vorba despre 20 turbine cu puterea de 2 MW/turbina si instalarea de statii de transformare aferente pe 450 de hectare in zona Mihai Viteazu. Culmea, tocmai acolo unde acum ii gasim pe spaniolii de la Iberdrola. Proiecte in acest sector au mai avut si societatile in care este implicat Corneliu Dica, C-Tech (Mihai Viteazu si Sacele) si Eolica Dobrogea Five (Cogealac). Grupul Eolica Dobrogea are mai multi „pui”, de la One la Ten. In 2010, numele afaceristului a aparut in „razboiul eolienelor de la Cogealac”. Atunci, primarul comunei Cogealac, Hristu Cati, a fost arestat, iar bataia cu pietre de pe campurile judetului Constanta, din pricina eolienelor, a facut inconjurul tarii.

Episodul „Razboiul de la Cogealac”

Se spunea la acea vreme ca interesul lui Cati ar fi fost sa-l ajute pe Dica si pe Eolica lui, implicata direct in parcurile eoliene din zona. Intamplarea a facut ca, la putin timp dupa scandal, Dica sa intre-n firma familiei Cati. O inscriere in Monitorul Oficial din 26 august 2010 arata ca unicul asociat al SC Cris Agro Star SRL, Camelia Cati, nascuta in Tulcea, cu domiciliul in Cogealac, a hotarat schimbarea sediului social al firmei din strada Revolutiei nr. 36 in termen de un an de la hotarare, dar si numirea unui alt administrator. Asadar, de la luarea hotararii unicului asociat (data pe care Monitorul Oficial nu o mentioneaza), Corneliu Dica, nimeni altul decat seful de la Eolica Dobrogea, a devenit administratorul afacerii sotiei primarului Hristu Cati. „Durata mandatului noului administrator va fi nelimitata si va avea puteri depline conform prevederilor Legii nr. 31/1900 R, cu modificarile si completarile ulterioare si Actului constitutiv al SC Cris Agro Star SRL”, se mentioneaza in document. Ba, mai mult, Camelia Cati, sotia primarului suspendat, a cesionat cele 1.500 de parti sociale pe care le detinea in calitate de unic asociat catre SC Eolica Dobrogea SRL, cu sediul in Constanta, strada Farului nr. 10, reprezentata legal prin Corneliu Dica. Astfel, Eolica lui Dica a ajuns asociat unic al afacerii careia Camelia Cati i-a pus bazele in 2004 alaturi de Laurentiu Ruscu. Intre timp, acesta din urma s-a retras, iar „doamna primar” s-a ocupat singura de afacerea care are ca obiect principal de activitate „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase”.

Ultima noapte de dragoste…

Inceputul sfarsitului „iubirii” dintre Dica si Eolica a inceput inca din 2011. In luna martie a anului trecut, spaniolii de la Iberdrola Renewables Romania SRL (beneficiarii parcului eolian de la Mihai Viteazu) au facut un schimb de parti sociale cu Eolica Dobrogea (Schweiz) I GmbH, reprezentata prin Cristoph Reat Kapp, administrator. In fapt, ibericii s-au implicat in SC Eolica Dobrogea One SRL. Cu aceasta ocazie, Corneliu Dica a fost revocat din functia de administrator, locul sau fiind luat de reprezentantii Iberdrola, Alejandro Hoz Garcia-Bellido si Cesar Calvo Hernandez. Si, uite cum, o Eolica a scapat de Dica. Dar nu toate. In septembrie 2011 a mai avut loc un episod. Prin hotararea 14 c., Corneliu Dica si Eolica Dobrogea (Schweiz A.G.) au pierdut partile sociale ale SC Eolica Dobrogea SRL. Acest lucru s-a intamplat ca urmare a executarii silite asupra partilor sociale de catre C-Tech SRL. Astfel, au fost predate 6.720 de parti sociale, reprezentand intregul capital social, catre C-Tech SRL, reprezentata prin administrator Camelia Dica. Corneliu Dica ramanea in continuare administratorul Eolica Dobrogea.

In aprilie 2011, C-Tech se divizase partial prin desprinderea unei parti din patrimoniu catre Regen Power Tech, firma abia infiintata. Finalul lui 2011 l-a prins pe Dica, in calitate de parat, judecandu-se cu partenerii sai elvetieni de la Eolica Dobrogea (Schweiz) AG CU in dosarul 15211/118/2001 avand ca obiect autorizare convocare AGA.

Supararea cand le vine

Nici noul an nu i-a adus afaceristului bucurii. „Firma Eolica Dobrogea, care se ocupa de implementarea proiectului eolian al Iberdrola (Spania) in Romania, a dat in judecata Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Transelectrica si pe fostul director general al companiei, Horia Hahaianu, pentru ca refuza sa conecteze parcul eolian dezvoltat in Cogealac (Dobrogea) la sistemul energetic national, solicitand daune de 118 milioane de euro anual. Eolica Dobrogea a sustinut ca Transelectrica si Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) au refuzat nejustificat sa incheie un proces verbal privind indeplinirea unor conditii de racordare la retea a parcului de la Cogealac, s-a aratat intr-un comunicat al Transelectrica transmis luni Bursei de Valori Bucuresti (BVB)”, se arata in cotidianul Romania Libera, editia din 21 februarie a.c. Numai ca initiativa nu i-a bucurat pe „majoritarii” elvetieni. Publicatia mentionata arata ca „Transelectrica sustine ca parcul eolian de la Cogealac nu poate fi deocamdata racordat la reteaua nationala de distributie a energiei electrice. Actiunea in instanta intentata de Eolica Dobrogea firmei Transelectrica a fost retrasa de actionarul elvetian, care a motivat actiunea ca fiind decizia personala a unui administrator prea putin responsabil. Eolica Dobrogea, firma care lucreaza pentru Iberdrola (Spania), va renunta la procesul cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Transelectrica si cu fostul director general al companiei de stat, Horia Hahaianu, in care cerea daune de 118 milioane euro anual, intrucat actiunea a fost initiata de administrator fara baza legala si acordul actionarilor”. „Administratorul Eolica Dobrogea, Corneliu Dica, a decis singur sa inainteze actiuni in instanta in numele Eolica Dobrogea impotriva unor institutii, entitati si persoane din Romania, printre care Transelectrica si ANRE. Aceste masuri au fost luate de administrator fara ca acesta sa aiba o baza legala, cu incalcarea tuturor codurilor etice si de business si fara a avea acordul firmei noastre ca actionar majoritar, detinator al 95% din Eolica Dobrogea”, spuneau, intr-un comunicat de presa, actionariifirmei elvetiene Eolica Dobrogea.

De altfel, elvetienii s-au decis sa-l inlocuiasca pe Dica.„Din momentul in care va fi instalat in functie noul manager, una dintre primele masuri luate va fi retragerea imediata a tuturor actiunilor, litigiilor si dosarelor din instanta depuse de fostul administrator, Corneliu Dica. (…) Vom face tot posibilul sa reparam consecintele actiunilor neprofesioniste si contraproductive ale actualului management al Eolica Dobrogea in cel mai scurt timp posibil”, se mai arata in comunicatul Eolica Dobrogea.

La acest moment, Corneliu Dica este inca implicat in niste Eolici, toate „nascute” in 2010: Eolica Dobrogea (Elvetia), Eolica Dobrogea Six, Eolica Dobrogea Seven, Eolica Dobrogea Eight, Eolica Dobrogea Nine si Eolica Dobrogea Ten. In toate, Dica este co-administrator, alaturi de Cristoph Beat Kapp. Actiunile sunt impartite intre afaceristul constantean si Eolica Dobrogea (Schweitz) A.G., Eolica Dobrogea (Elvetia) VI GmbH, Eolica Dobrogea (Elvetia) VII GmbH, Eolica Dobrogea (Elvetia) VIII GmbH, Eolica Dobrogea (Elvetia) IX GmbH si Eolica Dobrogea (Elvetia) X GmbH. Corneliu Dica mai este implicat si in alte societati comerciale: C-Tech (alaturi de sotia sa, Camelia Ioana Dica), Sea Marine Services (impreuna cu Dumitru Alexandru Grigorita, Guniz Hasan Cerchez, Marin Tiberiu Jantea, Gheorghe Metesan, Constantin Tiberiu Constantinescu si Iulian Alexandru Ullichman) si T.Q.M. Services (cu Camelia-Ioana). Afaceristul administreaza Cris Agro Star, C-Tech, Eolica Dobrogea Eight, Eolica Dobrogea Five, Eolica Dobrogea Four, Eolica Dobrogea Nine, Eolica Dobrogea Seven, Eolica Dobrogea Six, Eolica Dobrogea Ten, Eolica Dobrogea Two, G.B.B. Geologie, Parc Eolian SRL si T.Q.M. Services. Probabil vazand ca numele Eolica aduce noroc, si afaceristul Sorin Gabriel Strutinsky si-a facut propria Eolica, SC Eolica Investments SRL.

Intrebari ce asteapta raspuns

Mentionam ca l-am contactat telefonic pe Corneliu Dica pentru a-si spune povestea in domeniul eolienelor. Acesta a raspuns si ne-a rugat sa-i trimitem intrebarile pe mail, la adresa [email protected], promitand ca va raspunde in cursul zilei de ieri. Cum raspunsurile nu au venit, publicam intrebarile adresate lui Corneliu Dica, precizand ca asteptam raspunsurile pentru a le publica:

„1. Cum s-a petrecut trecerea dvs. de la domeniul portuar la cel al eolienelor?

2. In urma cu nici o luna, printr-un comunicat de presa, Eolica Dobrogea spunea: «Administratorul Corneliu Dica a decis singur sa inainteze actiuni in instanta in numele Eolica Dobrogea impotriva unor institutii, entitati si persoane din domeniu, printre care Transelectrica si ANRE». Oficialii companiei spuneau ca ati inaintat aceste plangeri fara baza legala, actiunile dvs. avand ca urmare inlocuirea din functia de administrator. De la ce a pornit conflictul cu Transelectrica si ANRE si care sunt relatiile pe care le aveti acum cu Eolica Dobrogea?

3. Care este motivul pentru care va judecati cu SC EOLICA DOBROGEA (SCHWEIZ) AG? (Numar unic dosar:15211/118/2011)

4. Sorin-Gabriel Strutinsky, partenerul de afaceri al primarului Radu Mazare, are propria Eolica (SC Eolica Investments). Credeti ca alegerea lui Strutinsky are menirea de a crea confuzie in piata?

5. In 2010, dupa „razboiul eolienelor de la Cogealac”, ati devenit administratorul SC Cris Agro Star SRL, firma Cameliei Cati, sotia primarului Hristu Cati. Care a fost motivul acestei actiuni? Are legatura cu terenurile familiei Cati, despre care s-a spus ca ar fi, de fapt, miza implicarii primarului in disputa CEZ?

6. Proiectele C-Tech si Eolica Dobrogea Five la Mihai Viteazu coincid cu proiectul Iberdrola din zona?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *